×

Concert

10 oktober 2016

Marco Santos: Fijne interactie slagwerk en elektronica

Geschreven door: Rik van Boeckel

De Portugese drummer/percussionist Marco Santos bracht in 2013 zijn veelgeprezen album Ode Portrait uit. Hij woont in Den Haag maar treedt over de hele wereld op. Wijlen Dudu N’Diaye Rose, de Senegalese master op de sabar, nodigde hem uit naar Dakar. Nu trad hij onlangs oa met diens zoon Aly N’Diaye Rose met succes op in het Paard van Troje. Ook pianist Jeroen van Vliet en cellist Ernst Reijsiger maakten deel uit van zijn band.

Marco Santos treedt ook solo op. Dat deed hij zondagmiddag 9 oktober ook tijdens de eerste editie van het tweede seizoen van het  goMuTe festival in Delft. Dit festival laat via diverse optredens de verbinding tussen muziek en techniek horen en zien.  Het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen aan de artiesten.

Dat gebeurde ook tijdens het boeiende interactieve soloconcert van Marco Santos. Gezeten rond zijn drumset (met behalve drums en bekkens ook bongo’s, cajón en allerlei kleine percussie) zette Santos eerst zijn laptop aan, liet met zijn stem percussieve klanken los in de microfoon, voegde daar body percussie aan toe. Hij sloeg al die sounds tegelijkertijd in zijn laptop op via verschillende loops. Zo liet hij de sounds doorlopen, terwijl hij zijn drums of percussie-instrumenten bespeelde. Zoals de kass kass, twee kleine handgemaakte balletjes die door een touwtje met elkaar verbonden zijn en door arm-en handbewegingen tegen elkaar kletteren en zo diverse ritmes voortbrengen. Er ontstonden zo ritmische soundscapes. Soms zong Santos ook een Portugees lied over deze soundscapes. Heel mooi was Kothbiro, een traditioneel lied van Ayub Ogada uit Kenya. Santos bespeelde afwisselend de Afrikaanse duimpiano met haar bijzondere klanken, de tama- een Senegalese talking drum en de drums.

Was dit al heel bijzonder, de samen met een bevriend musicus gemaakte bottlefoon voegde daar nog een ongekende dimensie aan toe. De bottlefoon bestaat uit diverse met een fietsventiel gestemde groene seven-upflessen die net als de xylofoon diverse tonen hebben. In majeur en mineur; Santos speelde er een eigen compositie op en improviseerde ook net als in andere stukken.
Na de pauze voegden de Senegalese zanger Omar Ka en gitarist Dennis Winter zich bij hem en ontstonden er ter plekke nieuwe composities met mooi Afrikaans getint gitaarspel van Winter en de bijzondere West-Afrikaanse zang van Omar Ka. Het publiek werd uitgenodigd te dansen en dat gebeurde ook. Zo had het tweede seizoen van goMuTe een fraaie opening waarin op inventieve wijze de verbinding tussen slagwerk, stem en elektronica werd gelegd.

[youtube_sc url= lATXXnrCCLA]