Mamadou Diabate – Courage
Door op 27 februari 2011

Artiest: Mamadou Diabate
Album_title: Courage
Genre: World/ Mali
Release_date: 01/20/2011
Label: World Village
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2877441
Courage Mamadou Diabate
4
4

In 2009 won kora-speler Mamadou Diabate een Grammy in de categorie ‘Best Traditional World Music’ voor zijn solo album Douga Mansa. Zijn vijfde album Courage staat in het teken van het langzaam maar zeker verlaten van de traditionele melodieën en het tonen van zijn veelzijdigheid als muzikant-en componist.

Uiteraard staat de kora nog steeds centraal op Courage maar zijn evenwichtige vijfmansformatie zorgt met de instrumenten ngoni, akoestische bas, balafoon en djembe/kalebas voor een sprankelende verrijking van zijn toch al zo prachtige sound. Wederom toont Mamadou Diabate aan dat hij één van de beste kora-spelers ter wereld is. In elf fraaie instrumentale stukken toont Mamadou zich een meester in het schrijven van sfeervolle arrangementen, al dan niet gebaseerd op tradionele composities. Vaak verpakt hij een humanitaire boodschap of persoonlijk ode in zijn nummers.

Zo is opener Yaka Yaka opgedragen aan zijn moeder Hawa, die naast hem ook nog zijn vijf zussen en twee broers heeft grootgebracht. Het betoverend mooie Dafina is opgedragen aan zijn vrouw en is afgeleid van de bestaande tekst van het nummer Bensomah, dat ‘ik zie je rond middernacht’ betekent en in de jaren veertig een echt liefdeslied was. Humanity speelt in op de bewustwording van de mensen in relatie tot de armoedebestrijding in Afrika. Zonder menselijkheid zal de armoede nooit verdwijnen, luidt de duidelijke boodschap in dit nummer. Macky is gebaseerd op de oude traditional Macky Tall. Macky Tall was de zoon van Al Hadji Oumar Tall, een genereus religieus leider, die de ‘djeli ‘(dichters/muzikanten) veel schonk. Er gaat een soort meditatieve werking van dit nummer uit.

Mamadou leerde al op zesjarige leeftijd de kora te bespelen in zijn geboortedorp Kita, dat destijds geen elektriciteit en stromend water kende. Het nummer Kora Journey vertelt muzikaal het verhaal van zijn reis van Kita naar Bamako, New York en over de wereld. Het melodieuze Laban Djoro bevat een simpele doch duidelijke boodschap: behandel andere mensen goed, doe je dat niet dan vindt dit zijn weerslag in je eigen leven. Daiyeh Bana is één van de mooiste nummers op het album. Het thema is als het ware de levensloop: je bent jong, je wordt oud en op een dag verdwijn je van de wereld. Hoe ogenschijnlijk eenvoudig de repeterende klanken ook mogen klinken, je voelt haast de stroom van het leven in dit nummer, dat bij vlagen herinneringen oproept aan de beste nummers van Andreas Vollenweider, die met zijn unieke harp-geluid vaak hetzelfde wist te bewerkstelligen. Het leven mag dan eindig zijn, dit nummer is tijdloos! Slottrack Bogna staat in het teken van respect. Respect is het medicijn voor vrede, vrede is het medicijn voor liefde, liefde is het medicijn voor het leven en leven het medicijn voor hoop.

‘Ik hoop dat je geniet’, luidt het slotakkoord van Mamadou Diabate. Nou, dat doen we zeker! Courage voegt op overtuigende wijze een nieuw hoofdstuk toe aan de stormachtige muziekcarrière van deze vijfendertigjarige ‘kora-koning’.

Tracklisting Courage:

 1. Yaka Yaka
 2. Welcome Home
 3. Dafina
 4. Humanity
 5. Macky
 6. Kora Journey
 7. Kita Djely
 8. Laban Djoro
 9. Diayeh Bana
 10. Birigo Blues
 11. Bogna