Maite Hontelé – Déjame Asi
Door op 02 mei 2014

Artiest: Maite Hontele
Album_title: Déjame Asi
Genre: World/Salsa
Release_date: 03/10/2014
Label: V2 Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3279296
Déjame Asi Maite Hontele
4
4

Kunnen wij, Nederlanders, onze weg vinden in warmbloedige muziek als salsa? Weten wij te integreren met andere culturen en erin op te gaan als was die ons met de paplepel ingegoten? Maite Hontelé laat op ‘Déjame Asi’ horen haar draai helemaal gevonden te hebben in de swingende klanken van Colombia; ze doet dat met veel verve. Tegelijk kunnen we niet voorbij aan de vermelding op de hoes dat ze in 2013 tot Colombiaans artiest van het jaar is uitgeroepen. Hoe klinkt dat dan?

Vanaf de eerste klanken van het titelnummer, worden we in swing gezet. Maite weeft haar koperen son klanken volleerd en gedreven over de basis die gelegd wordt door een uiterst strak spelende begeleidingsband. En we zijn onderweg. Als de eerste klanken van ‘Coquin Coquin‘ klinken, blaast Maite heel ontspannen over de ritmes die onder haar trompetspel worden neergelegd. Het klinkt alsof de nummers als vanzelf zijn geschreven. De zang van het nummer hypnotiseert bijna met de voortdurende herhaling maar de trompetklanken van Maite die een dialoog spelen met de percussie houdt ons alert. Quel swing! zouden we in bijna goed Frans zeggen! Een heerlijk nummer!

Alain Pérez, bassist en docent aan het Berklee College of Music, speelt bas op ‘Que Bonito‘ en heeft de zang voor zijn rekening genomen. Niet de geringste gast om op de eerste volledige langspeler van Maite een steentje bij te dragen. Maite speelt lekker vlot en de klank van haar trompet past hier naadloos bij de zang. Mooi hoe de twee elkaar in balans houden. Een vondst om de interactie hier te laten bestaan tussen zang en trompet. Stel je een zonnige middag of  voor tegen de achtergrond van een kleine club en dan luisterend naar deze heerlijke muziek.

Perdòn‘ is een bolero (van de hand van de Puertoricaanse Pedro Flores) die bijna weer grootstedelijk klinkt of als filmmuziek met de strijkers die de achtergrond spelen bij de stem van Oscar D’Léon, misschien wel een van de bekendste Caribische zangers ter wereld. De instrumenten geven hier alle ruimte aan de zang en die brengt ons in een diepe spijtbetuiging naar het einde van het nummer waar Maite nog even voorgaat in de laatste klanken.

Tu Rumberito Llegó‘ is vervolgens weer een exotisch swingend nummer dat in minder dan 4 minuten naar zijn finale gaat. 8 nummers lang op en top de door Maite eigen gemaakte salsa en son alsof ze nooit anders gewend was. Terwijl ze opgroeide in Haaften en pas op haar 14e de overstap maakte naar latin-muziek. Twee albums had ze al op haar naam staan toen ze in 2013 werd gevraagd special guest te zijn bij de uitreiking van de Colombiaanse Grammy’s. Niet alleen dat, de al eerder genoemde Oscar D’Léon nam haar mee op tournee door Europa waarmee de klasse van Maite werd onderstreept.

Een mooie en swingende langspeler heeft Maite op haar naam gezet; eentje die doet verlangen haar live aan het werk te zien. Het is een erg inspirerend album geworden.

Tracklist Déjame Asi:

  1. Déjame así
  2. Coquin Coquin
  3. Qué Bonito feat. Alaín Peréz
  4. Perdón feat. Oscar D’León
  5. Tu Rumberito llegó
  6. Yo No Sé
  7. Juanita Bonita
  8. Mañana
  9. You (latin version feat. Ten Sharp)