×

Concert

18 februari 2017

Lucas Van Merwijk legt The Soul of Spanish Harlem bloot

Geschreven door: Rik van Boeckel

dsc_1135cIn een zinderende latin soul show legt latin- en jazzgrootheid drummer Lucas van Merwijk The Soul of Spanish Harlem bloot. Dat doet hij met zangeressen Lilian Vieira, Shirma Rouse en Gianna Tam en zijn 6-koppige band. Van Merwijk is nationaal en internationaal heel bekend door zijn optredens met Nueva Manteca, de Cubop City Big Band (CCBB), Drums United en Van Merwijk’s Music Machine. Met CCBB overgoot hij nog niet zo lang geleden met het album Star de songs van Earth, Wind & Fire met een volstrekt Latin sausje. Salsa dus! Met zijn Music Machine bracht hij Cuban Golden Classics uit. In de nieuwe editie van deze Music Machine gaat hij op geweldige wijze door de 100-jarige geschiedenis van ‘El Barrio’ heen zoals de New Yorkse wijk Spanish Harlem ook wordt genoemd. In het Stadstheater Zoetermeer kwam die geschiedenis op spetterende wijze tot leven!

dsc_1073a

The Soul of Spanish Harlem kun je in feite zien als een muzikale geschiedenisles, vertaald naar het theaterpodium. Dat Lucas van Merwijk hiermee voor het voetlicht treedt, is geenszins verwonderlijk aangezien hij zijn sporen in de nationale en internationale latin wereld ruimschoots heeft verdiend. Hij werd begin jaren zeventig begeesterd door de mambo van Machito, door de salsa die in die tijd in New York ontstond, gevoed door de Puertoricanen en Cubanen die daar wonen. Grote namen als Tito Puente, Tito Rodriguez en Celia Cruz kenden hun hoogtijdagen en ze komen uiteraard voorbij in The Soul of Spanish Harlem.

dsc_1004bMaar Van Merwijk gaat veel verder terug, naar 1917 toen veel Puertoricanen zich in New York vestigden, vooral in East Harlem dat bekend zou worden als Spanish Harlem. Tussen de nummers door vertelt Van Merwijk kort over die geschiedenis. Muzikaal wordt het verhaal verteld door hemzelf, door de zangeressen en zijn band: Ilja Reingoud (trombone), Abel Marcel (piano-Cuba) en de Venezolaanse musici Juan Viloria (conga’s, percussie), Samuels Ruiz Aleman (Bas) en Oscar Cordero (Venezuela). De zang in het Spaans en het Engels van Shirma, Gianna en Lilian is zonder meer erg goed terwijl zij in feite geen salsazangeressen zijn. Het is heerlijk Shirma, bekend als soulzangeres, nu in het Spaans te horen zingen en Lilian nu de overstap te horen maken van Braziliaans naar Spaans. En ook Gianna ontpopt zich als een sterke latin zangeres zowel in het Engels als Spaans en slaat af en toe ook nog eens heel raak op de timbales.

dsc_1039c
De show wordt ook nog eens geaccentueerd door geprojecteerde beelden uit het verleden van Spanish Harlem, van dansende koppels bijvoorbeeld. Van Merwijk gaat helemaal terug naar de tijd van Duke Ellington, van de Big Bands, hoe zij zich lieten beïnvloeden door de muziek van de New Yorkse latino’s. Gianna Tam zingt erg mooi Earl Hagen’s Harlem Nocturne. Na een muzikale quiz waar het publiek moet raden om welke song het gaat, zingt Shirma de klassieker Caravan dat Juan Tizol zong in de band van Duke Ellington.

Van Merwijk behandelt kort maar krachtig vanaf 1917 elk decennium. Als na de 2e Wereldoorlog de bebop zijn intrede doet (Thelonious Monk, Charlie Parker) maken de Latino musici er al snel cubop van. Dizzy Gillespie wordt aangehaald want hij was gek op Latin percussie en liet zich begeleiden door Latin percussionisten.

dsc_1081a
Voordat Joe Bataan’s Boogaloo en latin soul de revue passeren, wordt het publiek uit de stoelen geroepen en danst men op aangeven van de zangeressen La Pachanga. Ray Barretto’s New York Soul komt voorbij. Na de pauze wordt Aretha Franklin’s A Rose in Spanish Harlem ingezet. De ware PuertoRicaanse salsa weerklinkt in het vurige Aguanile (Hector Lavoe, Willie Colon).  Lilian Vieira zingt een nummer in het Spanglish, een mix van Spaans en Engels. Zelfs gospel wordt uit de kast getrokken, zo zingt Shirma Rouse Billy Preston’s That’s the way God planned it. Uiteindelijk komen ook hiphop (Joe Bataan’s Rap o clap) en punk voorbij. Van Merwijk begon ooit als punkdrummer en maakt een geestige link met Willy DeVille. Kon je als toeschouwer al bijna niet stil blijven zitten en veert het publiek eerst vooral op verzoek van de band omhoog, bij Demasiado Corazon kan niemand meer blijven zitten en dat geldt ook voor Santana’s Maria Maria (uit Spanish Harlem!). Op deze muziek moet gedanst worden! De band is erg sterk. De solo’s van Lucas Van Merwijk, Ilja Reingoud, Juan Viloria en Oscar Cordero zijn klasse.

dsc_1106a
Al met al is dit door Titus Tiel Groenestege geregisseerde theaterconcert een weergaloze en zeer gevarieerde muziektheatervoorstelling die op North Sea Jazz niet zou misstaan!

dsc_1010c

Foto’s: Debby Dankmeyer