Luaka Bop viert 25 jarig jubileum met nieuwe worp vinyl
Door op 07 juni 2014

Genre: Alternative, World
Label: Luaka Bop

Afgelopen Record Store Day was het remixalbum William Onyeabor – What? één van de absolute hoogtepunten binnen het grote aanbod special vinyl releases. Het album, afkomstig van het New Yorkse platenlabel Luaka Bop, bleek de voorloper te zijn van mooie legendarische albums terug op vinyl.

Het platenlabel scoorde de afgelopen twee jaar volop met de titels World Psychedelic Classics 4: Nobody Can Live Forever – The Existential Soul of Tim Maia van de Braziliaanse legende Tim Maia en World Psychedelic Clasics 5: Who is William Onyeabor? van de Afrikaanse/Nigeriaanse artiest die begin jaren zeventig 6 albums maakte met een geestverruimende mix van afrobeat, funk, disco en electronica. Vooral op vinyl verkochten deze beide album verbazingwekkend goed.

Met het 25 jarig jubileum van Luaka Bop worden er dus een aantal baanbrekende albums van het label wederom beschikbaar gemaakt. Het betreft ondermeer het allereerste album wat ze ooit uitbrachten: Brazil Classics 1: Belize Tropical was het album dat David Byrne gebruikte om het label te lanceren. Het betreft een verzameling songs van veel van Byrne’s Braziliaanse helden, die hij voorheen op tapes voor vrienden zette. Ook de heruitgave het Jim White album Wrong-Eyed Jesus op vinyl is bijzonder. Het album is een onverbiddelijke klassieker binnen de americana gebleken.

Een van de grootste klappers van label werd, geheel onverwacht, het verzamelalbum Everything is Possible van het mega coole Braziliaanse jaren 60 Tropicalia collectief Os Mutantes. Al helemaal toen Nirvana’s Kurt Cobain het tot een van zijn favoriete albums ooit uitriep. Ook erg fijn dat deel 3 uit de vermaarde World Psychedelic Classis nu uit is: Love’s A Real Thing: The Funky Fuzzy Sound Of West Africa is een van de meest aanstekelijk Afrikaanse verzamelaars ooit. Het was daarnaast voor velen de eerste kennismaking met William Onyeabor.

Natuurlijk heeft het platenlabel nog veel meer op vinyl beschikbaar. Het gaat in deze vooral om albums die in de laatste jaren zijn uitgebracht. (check www.luakabop.com)

De opnieuw beschikbare Luaka Bop vinyl titels:

  • Os Mutantes – Everything Is Possible
  • Jim White – Wrong-Eyed Jesus
  • Los Amigos Invisibles – Arepa 3000
  • Brazil Classics 1: Various Artists – Belize Tropical – Various Artists
  • Brazil Classics 3: Tom Ze – The Hips Of Tradition
  • Afro-Peruvian Classics: Various Artists – The Soul Of Black Peru
  • Adventures in Afropea 3: Various Artists – Telling Stories To The Sea
  • World Psychedelic Classics 3: Various Artists – Love’s A Real Thing: The Funky Fuzzy Sound Of West Africa