London’s Calling
Door op 21 september 2012

Album_title: London's Calling
Genre: World/Alternative
Label: Xango
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3130720
London's Calling
3.5
3.5

Subliem aansluitend op de sportieve ‘culture clash’ tijdens de Olympische Spelen in Londen, dook een bonte, mulit-culturele mix van in deze stad wonende muzikanten de studio in om een aantal reeds bestaande muzikale odes aan Londen te bewerken en (vaak) te transformeren in een unieke, nieuwe versies. Het klinkt als een gewaagd experiment om nummers van bijvoorbeeld The Clash, Billy Bragg, Ralph McTell, Elvis Costello en The Small Faces in een nieuw jasje te steken maar ik moet toegeven dat het bij vlagen zeer goed uitpakt.

The Clash-hit London Calling prijkt twee maal op de tracklist maar de spannende, duister klinkende versie van Transglobal Underground feraturing Afrikan Boy, waar het album mee opent, wint het met speels gemak van de eigenlijk overbodig klinkende instrumentale variant van Arun Ghosh, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de klarinet. AJ Holmes & Hackney Empire maken een swingende versie van A13 Trunk Road To The See van Billy Bragg en Streets Of London van Ralph McTell krijgt een heerlijk reggae-sausje van Soothsayers. Lokkhi Terra is de enige artiest die twee maal mag opdraven op deze veelzijdige verzameling. Foggy Day In London en Itchycoo Park krijgen een make-over  maar zijn beiden helaas geen hoogvliegers, ondanks het leuke Spaanstalige slot van laatstgenoemd nummer.

De meest interessante nummers zijn daarnaast LDN, dat we kennen van Lilly Allen maar hier door Krar Collective een geheel eigen Ethiopische sound meekrijgt, London Boys, een swingende versie van Katy Prado & The Mamboleros en (Yo No Queiro Ir A) Chelsea van Los Desterrados, waarbij de versie van Elvis Costello op Spaanse wijze passievol wordt omgetoverd tot cover-hoogtepunt van London’s Calling. Voeg daaraan toe de grappige cover Electric Avenue van Eddy Grant door Cumbe, de Roma-versie van London Is The Place To Be door Ionel’s Roma, de party/drink-track I live In Trafalgar Square van Jardares Por Fuera, dat zich gaandeweg ontpopt tot een waar flamenco-feest en de pure, hartverwarmende en rustieke slotbewerking door Sam Lee & Friends van London Lights en je weet meteen dat in Londen niet alleen de sport verbroedert maar zeer zeker ook de muziek.

Tracklisting London’s Calling:

 1. Transglobal Underground featuring Afrikan Boy – London Calling (The Clash)
 2. AJ Holmes & The Hackney Empire – A 13 Trunk Road To The Sea (Billy Bragg)
 3. Soothsayers – Streets Of London (Ralph McTell)
 4. Lokkhi Terra – Foggy Day In London Town (Gershwin Brothers)
 5. Ionel’s Roma – Londen Is The Place For Me ) Lord Kitchener)
 6. Cigdem Aslan & Hello Skinny – Soho (Bert Jansch)
 7. Cumbe – Electric Avenue (Eddy Grant)
 8. Jardanes Por Fuera – I Live In Trafalgar Square (C W Murphy)
 9. Katy Prado & The Mamboleros – London Boys (’London Girls’ The Vibrators)
 10. Krar Collective – LDN (Lilly Allen)
 11. Los Desterrados – (Yo Me Quiero Ir A ) Chelsea (’… Chelsea’ Elvis Costello)
 12. Arun Ghosh – London Calling (The Clash)
 13. Lokkhi Terra – Itchycoo Park (The Small Faces)
 14. Sam Lee & Friends – London Lights (Traditional)