Ladysmith Black Mambazo – Songs From A Zulu Farm
Door op 19 februari 2011

Band: Ladysmith Black Mambazo
Album_title: Sons From A Zulu Farm
Genre: Afrikaans/Acapella
Release_date: 02/03/2011
Label: Proper Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2869382
Sons From A Zulu Farm Ladysmith Black Mambazo
3
3

Al meer dan veertig  jaar staan de stemmen van Ladysmith Black Mambazo garant voor prachtige traditionele Zuid-Afrikaanse songs, voorzien van harmonieuze melodieën, zowel meditatieve als opzwepende ritmes en pure gospel-elementen. Sinds hun samenwerking met Paul Simon op diens sublieme en grensverleggende album Graceland uit 1986 is de band wereldwijd een begrip. Vanaf 1988 werd Ladysmith Black Mambazo maar liefst dertien! keer genomineerd voor een Grammy Award, waarvan men er drie in de wacht sleepte. De laatste in 2009 in de categorie ‘Best Traditional World Music Album’ voor het album Ilembe: Honoring Shaka Zulu.

De inmiddels 70-jarige oprichter van de groep, Joseph Shabalala, is op Songs From A Zulu Farm, nog altijd in topvorm. De negenmansband, inclusief vier zonen van Joseph, richt zich op het nieuwe album volledig op de oude traditionele folksongs die men als kind had geleerd van hun ouders en voorouders. Songs From A Zulu Farm is het eerste deel van een persoonlijk trilogie. Ook op de komende twee albums staan de roots van de band centraal. Het leven op de boerderij is het thema van dit eerste deel en vanaf de eerste noten op Yangiliuma Inkukhu (The Biting Chicken) zullen we dat weten ook. Naast nummers over de kippen (ook inVuka (Wake Up Little Chicks) heeft dit dier de hoofdrol) treffen we namelijk verhalen aan over ezels, slangen, koeien, vogels en stieren. De zestien nummers luisteren prettig weg en er gaat een rustgevende werking vanuit maar beklijven helaas zelden. Laten we niet vergeten dat het oorspronkelijk gewoon kinderliedjes zijn. En eerlijk is eerlijk: een kinderliedje hoort ook niet ingewikkeld te zijn, juist de eenvoud, herhaling en mogelijkheid tot herkenning zijn daarbij vaak basisingrediënten. Dat wordt nogmaals onderstreept in het laatste nummer Old McDonald…Zulu Style, wel een unieke variant op deze traditional! De vele traditionals worden wel technisch goed gezongen en sfeervol gebracht.

Wel hoop (en denk) ik dat deel twee van deze trilogie, Songs From A South African Church, een stuk spannender en gevarieerder zal klinken. De rijke gospel-geschiedenis van Zuid Afrika biedt volgens mij genoeg mogelijkheden om dit te bewerkstelligen.

Tracklisting Songs From A Zulu Farm:

 1. Yangiluma Inkukhu (The Biting Chicken)
 2. Zulu Laduma (Voices Like Thunder)
 3. Imithi Gobakahle (Children Come Home)
 4. Cabhayeye (Puddles!)
 5. Ntulube (Away, You River Snakes)
 6. Wemfana (Bad Donkey)
 7. Ekhaya (Don’t Leave Home Too Soon)
 8. Wemfazi Ongaphesheya (River Talk)
 9. Leliyafu (Clouds, Move Away)
 10. Uthekwane (The Prettiest Bird)
 11. Imbongolo (The Donkey’s Complaint)
 12. Izegezi (Catch The Bird)
 13. Lezonkomo (Praise The Cows & Bulls)
 14. Vuka (Wake Up Little Chicks)
 15. Thalaza (I Miss My Home, I Miss My Farm)
 16. Old McDonald…Zulu Style