Laatste weekend Zomer in de Tolhuistuin draait om Afrika
Door op 23 augustus 2011

africaVan vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus is het ‘Made In Africa’ in de Tolhuistuin. Er wordt een beeld geschetst van het Afrika van nu, zonder in clichés te vervallen. De focus ligt op ‘Afropolitans’: een nieuwe generatie wereldburgers, opgegroeid in Europa maar artistiek geworteld in Afrika. Hun muziek en lifestyle is een versmelting van de westerse wereld met invloeden uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Rechtstreeks uit de sixties platenbak van pa en ma of opgedolven van internet uit het Afrika van nu. De mix zit ‘m in gemengde genen maar vooral in de rijkdom aan invloeden van die werelden: Amsterdams accent, Afrikaans ethos, academisch succes, vintage London fashion stijl en galgenhumor van Oma. Afropolitans vermijden categorieën als zwart, wit of gemixt. Ze definiëren zichzelf liever met wat ze doen, behoren tot verschillende werelden, hebben niet een maar verschillende identiteiten. Ze vinden zichzelf steeds opnieuw uit door middel van muziek, multidisciplinaire kunst, literatuur en eigen netwerken wereldwijd.

Daar waar vrijdag 26 augustus is gereserveerd voor de film Wan Pipel van Pim de la Parra uit 1976, de eerste speelfilm over Suriname (in samenwerking met Filmfestival Africa in the Picture en EYE Film Instituut), staat zaterdag 27 augustus Ghana centraal tijdens Ghana Today. De Tolhuistuin transformeert voor één dag in een ware ‘Ghanatown’. Een stad met real-life Anansi verhalen, Ghanese drankjes en hapjes, muziek, markt, activiteiten voor kinderen, Ghanese kappers en mode. Amsterdam heeft op Londen na de grootste Europees-Ghanese community van zo’n 10.000 Ghanezen, maar die is desalniettemin voor veel mensen onzichtbaar. Meestal vind je Ghanese feestjes eerder in Amsterdam Zuid-Oost en Almere maar nu voor het eerst in de Tolhuistuin. Voor de gelegenheid worden vanuit Ghana de populaire MC’s van R2BEES ingevlogen, sociaalbewuste rebellen die weigeren om platzak te zijn. Met ook: DJ Skillah, DJ Maxwell, Blacknificant, Squadboyz, MC Japan, Flexclusive en Fepro Music. En de getalenteerde jongens van AFRO DANCE: Henry X – Dr Ray – MC Gary Black (in samenwerking met Bravo Entertainment & Afro Dance).

Made In AfricaOp zondag 28 augustus luidt het thema Doin’ it in the park. Het is alweer de 3e editie van deze succesvolle samenwerking met Africanhiphop.com. Reken op een openlucht hip hop blockjam African style in een nieuw oldskool jasje. De nieuwe gezichten en talenten van Afrika zijn multilayered en produceren nieuwe sounds. De line-up van Doin’ it in the park is een afspiegeling van de variatie aan Afropolitans. Hoofdact is de Congolees/Belgische rapper en Afripolitan pur sang Baloji met zijn Orchestre de la Katuba. Geboren in Congo en opgegroeid in België omschrijft hij zichzelf als een ‘Afropean’. “Over there, I don’t feel totally Congolese and here, I don’t feel particularly Belgian.” DJ-collectief Secousse (bekend van The Very Best & Radioclit) uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Ivoorkust laat een mix horen van uptempo African club tunes en evergreens. Uit Amsterdam dj Threesixty, Thorough Borough Symphony & l’Afrique Som System. Er zijn shops en er is een onovertroffen Zuid-Afrikaanse braai.

Made In Africa ondersteunt het backpackproject van de lokale organisatie Global Somali Response die de vinger op de zere plek legt en mensen helpt tijdens hun vlucht van Somalië naar Kenia, waar de meeste doden vallen, in plaats van bij aankomst in het vluchtelingenkamp. Ze delen overlevingspakketten uit met basisbenodigdheden zoals water, glucose, sandalen en dekens en noodrantsoenen voor de laatste etappe van hun lange voettocht naar de vluchtelingenkampen in Dadaab in Kenia. Koop dus een t-shirt van Doin’ it in the Park. De opbrengsten gaan rechtstreeks naar het backpackproject.

Written in Music Nieuwsbrief