La Troba Kung-Fù – Santalegria
Door op 29 juli 2014

Band: La Troba Kung-Fù
Album_title: Santalegria
Genre: World/Mestizo, World/Cumbia
Release_date: 02/06/2014
Label: Chesapik
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3285997
Santalegria La Troba Kung-Fù
4
4

Neem gelijke delen salsa, ska, dub, reggae, rock, punk, tex mex, elektronische muziek en mariachi en meng deze zorgvuldig door elkaar. Voeg een snufje Cubaanse son toe, ietwat calypso, een vleugje rumba en vallenato en tot slot wat cumbia, laat het vuur gelijkmatig oplaaien en, let op, roeren hoeft niet eens, uit zichzelf ontstaat een prachtig gecombineerde maaltijd geserveerd door La Troba Kung-Fù. Joan Garriga, de charismatische zanger en accordeonist (eerder de voorman van het even muzikaal kleurrijke Dusminquet),  en zijn band leveren met Santalegria hun derde studio album af. A La Panxa Del Bou, het tweede album uit 2010,  volgde na een in Sittard opgenomen live-album (aangemerkt als beste live-album in wereldmuziek in 2009) en debuut Clavell Morenet. De band toerde uitgebreid en had internationaal succes met haar muziek vol geestdrift, passie en swing.

Het tekstboekje schetst in vier talen het ontstaan van de rumbia vallesana, de muziek waar La Troba Kung-Fù zich met recht ambassadeurs van mogen noemen. Niet voor niets is Rúmbia ook het openingsnummer van het album. Zeer swingend, met een mix van rock ‘n roll, getoonzet door accordeon en blazers en volop energie opent dat nummer het album. Het ritme van de muziek neemt je in gedachten mee naar een kleine zaal dampend van zweet of een festivalterrein waar je onder de blauwe hemel en genietend van de temperatuur en de zon heerlijk mee beweegt op de muziek van La Troba Kung-Fù.Voeten van de grond, geen ontkomen aan. Alles wat je aan zomerse swing kunt verwachten die je bij de hand neemt, je vrolijk stemt en die je benen in beweging brengt, is hier terug te vinden.

Santalegria brengt de geuren, de kleuren, de klanken van een wereldstad als Barcelona en mengt deze vaardig met de klanken die in de Catalaanse regio thuis zijn. Catalaans is ook de voertaal op het album. Juist de kruidige mix van Catalaans dat je uitnodigt tot luisteren en de mix van de verschillende muziekstijlen, maakt de muzikale hutspot tot een exotische ontdekkingsreis. De basis van de hutspot is steevast de rumbia;het is de wijze waarop Joan en zijn mannen de toevoeging van ingrediënten steeds afwisselen gecombineerd met het zeer aanstekelijke accordeonspel van Joan dat het album meer dan de moeite waard maakt.

Schenk jezelf een cocktail in, ga zitten in je zomerse ligstoel en neem je stopwatch bij de hand om te zien hoe lang je het volhoudt stil te zitten. El Joglar begint wat langzaam maar als het refrein wordt ingezet en de accordeon samenspeelt met gitaar en blazers en de zang meerstemmig wordt, heeft de swing het nummer volledig in de greep. A Ballar roept al op: “Kom dansen” (vrij vertaald) en als dit nummer klinkt, kunnen je voeten onmogelijk bewegingsloos blijven. Als het titelnummer klinkt en je hebt je sombrero nog niet afgezet, meegeklapt met het ritme van de muziek of je overgegeven aan het meeneuriën van het nummer en je bent evenmin al anderszins enthousiast geraakt, dan blijven er nog altijd 11 nummers over die je zo ver kunnen brengen. Of het nu het op reggae gebaseerde Be Rebel is dat je met zijn bijna-western intro op het verkeerde been zet, de swing van bijvoorbeeld La Parranda of de uptempo beat en blazers bij La Prima De Riesgo of de fraaie ode aan chocolade, Xocolata Bona, Santalegria ademt feest, leven en dans in alles. Als de studio-uitvoeringen je niet grijpen, neem dan de kans Joan en zijn mannen eens live te aanschouwen.

Een zomerse verrassing, een album dat je inpalmt. Waar het vorige album aan spanning wat leek in te boeten verderop in het album, is Santalegria uitermate levendig en swingend van aard en brandt er een heilig vuur vanaf het eerste nummer tot en met het laatste nummer om iedereen in beweging te krijgen. Hier klinken nog eens de handklappen om de muziek mee te beleven en hey, de voeten nog maar eens van de vloer: “A ballar!”

Tracklisting Santalegria:

 1. Rúmbia
 2. El Joglar
 3. A Ballar
 4. Sta. Alegria
 5. Be Rebel
 6. La Parranda
 7. La Moreneta
 8. Como Acordéon
 9. El Meu Batec
 10. La Prima De Riesgo
 11. Xocolata Bona
 12. Sra. Vanitat
 13. Potser
 14. Mi Vecina
 15. La Pregària
 16. La Balada Bandolera