La Chiva Gantiva – Pelao
Door op 05 oktober 2011

Band: La Chiva Gantiva
Album_title: Pelao
Genre: World/Latin
Release_date: 09/19/2011
Label: Crammed Discs/Coast to Coast
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3002294
Pelao La Chiva Gantiva
3.5
3.5

Er was eens een groep Colombiaanse percussionisten die in Brussel met elkaar begonnen te spelen om zich dichter bij hun moederland en de Latijns-Amerikaanse cultuur te voelen. Het zou zo maar het begin van goede mop kunnen zijn maar in dit geval is dit het waargebeurde verhaal van La Chiva Gantiva. Op hun debuutalbum Pelao, dat zowel blut als kind betekent, maakt men veel gebruik van traditionele Colombiaanse ritmes waaronder de chirimia, champeta en malapé. Ook gebruikt men originele Colombiaanse instrumenten als macarones, el alegre en la tambora.

La Chiva Gantiva herbergt echter meer nationaliteiten dan de Colombiaanse. De andere bandleden zijn Frans, Vlaams en Vietnamees. Samen maakt men van Pelao een energieke mix van (afro)funk, rock, latin en uiteraard de diverse Colombiaanse stijlen.  Het album is geproduceerd door de in Colombia wonende Engelsman Richard Blair, die met zijn project Sidestepper is uitgegroeid tot held van de (digitale) Colombiaanse cumbia scene. Juist de gezamenlijke inspiratiebron en de omgekeerde immigraties (Colombianen in Brussel  en een Engelsman in Bogota) geven dit project een extra impuls.

In 11 sprankelende nummers bewijst La Chantiva Gantiva dat het niet alleen een (h)echte eenheid is maar ook dat de smeltkroes der muziekstijlen, zeker live, kan uitmonden in een groot (wereld)feest! De lome funk van Por Eso Canto is slechts een uitstekende voorbode van de onbegrensde muzikale mogelijkheden die het internationale gezelschap heeft. Een stuk opzwepender en spannender wordt het vervolgens in La Chiva, dat natuurlijk het motto van de band(naam) uitstraalt. Vol passie en plezier word je in de wereld van La Chiva Gantiva gezogen. En juist dat van de nummers afdruipende spelplezier zorgt voor het grootste spektakel. Vooral op de funky numers Pelao en Apretao wil je gewoon dansen, maar ook de andere songs zitten (redelijk) goed in elkaar. Met het instrumentale rustpunt Pink Flamingo om even bij te tanken voordat de voeten weer van de vloer gaan.

La Chiva Gantiva zal de komende jaren ongetwijfeld veel lof gaan oogsten tijdens de vele muziekfestivals, waar de band gegarandeerd voor spektakel zal zorgen.

Tracklisting Pelao:

 1. Por Eso Canto
 2. La Chiva
 3. Cosmeticos
 4. Pa Ke Gozen?
 5. Chofer
 6. Pink Flamingo
 7. Pelao
 8. Llora
 9. Apretao
 10. Cumbiaje
 11. Pa Q’ Ca