Krar Collective – Ethiopia Super Krar
Door op 27 september 2012

Band: Krak Collective
Album_title: Ethiopia SuperKrar
Genre: World/Afrikaans
Label: World Music Network
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3118433
Ethiopia SuperKrar Krak Collective
3.5
3.5

Ethopia Super Krar is het debuut-album van de in Londen woonachtige vriendengroep Krar Collective. Bandleider Temesgen Zeleke, zangers Genet Assefa en kebero-drummer en percussionist Robel Taye laten ons niet alleen kennismaken met de muzikale mogelijkheden van de Krar, een traditioneel snaarinstrument uit Ethiopië met 5 of 6 open snaren dat gezien wordt als ‘afstammeling’ van de kinnor (Hebreeuwse lier) van Koning David en ook ‘familie’  lijkt te zijn van de oude  Griekse khitara (gitaar) en de Egyptische simsimiyya, maar laten ons ook genieten van de diversiteit van het traditionele repertoire van de verschillende stammen die Ethiopië rijk is.

De krar verwierf in de jaren zestig grote bekendheid toen de beroemde actrice Asnakech Worku zich ging toeleggen op het schrijven en zingen van emotionele songs, zichzelf begeleidend op krar. Krar Collective eert op dit album deze heldin met een mooie bewerking van haar nummer Ende Eyerusalem, een nummer dat we ook terugvinden op de uitstekende compilatie The Rough Guide To The Music Of Ethiopia. Krar-speler Temesgen Zeleke werd geïnspireerd door niemand minder dan de beroemde Mulatu Astatke, die hij in zijn jeugd ‘krar-moderne stijl’ zag spelen, en zag de onbegrensde mogelijkheden die het elektrisch versterken van dit traditionele instrument te bieden had. Het instrumentale Mr Astatke is dan ook een fraaie hommage aan zijn voormalig inspirator.

Veel titels van de songs op Ethiopia Super Krar verwijzen naar de namen van de verschillende etnische bevolkingsgroepen of geografische regionen van het zeer grote land: Ambassel, Konso, Guragigna, Oromigna, Wello en Welaita. Bij live-optredens heeft dat soms nogal wat voeten in de aarde omdat met regelmatige van kleding moet wisselen om de verschillende bevolkingsgroepen te vriend wil houden. Een Wello-song spelen in een Guragigna-outfit wordt namelijk niet op prijs gesteld door de beide stammen. Om nog maar te zwijgen van de verschillende danspassen!

Op Ethiopia Super Krar staat natuurlijk de krar centraal maar het is de combinatie met de zelfgemaakt kebero-drums, de begeleidende zang en de toevoeging van zowel masenqo-viool en washint-fluit, die zorgt voor extra overtuigingskracht. Vooral de gedreven klinkende nummers als Konso, Guragigna en Welaita maken veel indruk. Ook de spannend opgebouwde song Wello en het lange, meeslepende Oromigna verraden de klasse van Krar Collective. Het prachtige, intens gezongen Tizita en kinderliedje Ete-Mete laten weer een heel andere kant van de band horen.

Dat Krar Collective niet alleen oeroude traditionals kan bewerken bewees de band onlangs met een fantastische bijdrage aan het album London’s Calling, waarop men het nummer LDN van Lilly Allen overtuigend naar eigen hand zet.

Tracklisting Ethiopia Super Krar:

  1. Curagigna
  2. Oromigna
  3. Ambassel
  4. Wello
  5. Konso
  6. Mr Astatke
  7. Ete-mete
  8. Welaita
  9. Tizita
  10. Ende Eyerusalem