Kondi Band – Salone
Door op 12 juni 2017

Band: Kondi Band
Album_title: Salone
Genre: World, Electronic
Release_date: 06/02/2017
Label: Strut
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 3639962
Salone Kondi Band
2.5
2.5

Ergens halfweg tussen Afrikaanse muziek en hedendaagse elektronica. Daar valt het debuut Salone van het Sierra Leonese duo Kondi Band te situeren.

Ze zijn slechts met twee; de blinde kondi (duimpiano) speler Sorie Kondi en de Amerikaanse producer met Sierra Leonese roots DJ Chief Boima.

Het project ontstond wat toevallig. Boima ontdekte een online video van een van de originele tracks van Sorie (Without Money No Family) en zag meteen het enorme potentieel van zowel vocals als de catchy melodietjes op de duimpiano. Bovendien bracht Sorie een uiterst humane boodschap, waardoor het best moeilijk bleek om er niet emotioneel door geraakt te worden. Boima besloot meteen om die track te remixen. En voor hij het wist, werd de remix overal gedraaid.

Het album legt een connectie tussen Detroit techno en Afrikaanse rootsmuziek. Dat blijkt een best aangename combinatie te vormen. Sorie Kondi mag dan wel een folkinstrument bespelen, zijn visie op muziek is die van een technoproducer die zoekt naar een dansvriendelijke drumbeat om zijn vrolijke duimpianomelodietjes mee te ondersteunen, zo legt producer Boima uit.

Een eerste EP Belle Wahalla kwam uit in 2016. Die bevatte de track Yeanoh die op diverse playlists terecht kwam, zoals o.a. die van het befaamde XL Recordings, die hier de set mag openen.

Opmerkelijk is het trage tempo waarmee het duo dit album aftrapt. Yeanoh (Powe Handa Blingabe) bijvoorbeeld heeft in de kern trage, licht dansbare percussie, met naar het einde toe wat synths. Toch weet het duo door zijn lange stretch niet echt te raken. Opvolger Belle Wahalla en Titi Dem Too Service trekken het tempo vervolgens wél op, maar weten evenmin de sfeer erin te brengen. Er wordt weliswaar getracht om via allerhande aangebrachte toevoegingen (trompet) een tropische feel aan te brengen.

Als concept is het interessant, alleen laat de veel te sobere en magere uitvoering soms te wensen over. Al gauw wordt het album nogal erg eendimensionale en vlak. Een (soms droge) beat, wat percussie en dan wat vocalen. Ook verderop valt dit gebrek aan variatie erg op. Neem Thank You Mama, een nummer dat achteloos passeert zonder echt de aandacht naar zich toe te trekken. Vrijwel nergens wordt de dansbaarheid echt uitgespeeld en dat is een gemiste kans.

Salone is een aardig luisteralbum en er zijn zeer zeker enkele aardige intermezzi (zoals de Chief Boima remix van Without Money, No Family) terug te vinden. De nummers zullen het ongetwijfeld goed doen als soundtrack in zwoele bars, maar ons overtuigen of volledig over de streep trekken doen ze niet.

Tracklisting Salone:

 1. Yeanoh (Powe Handa Blingabe)
 2. Belle Wahalla
 3. Thank You Mama
 4. Titi Dem Too Service
 5. Don Don Mi Money
 6. Thogolingo Dembi Na
 7. You Wan Married
 8. Geibai Gpanga Ne Gna
 9. Kondi Instrumental
 10. Without Money, No Family (Chief Boima Remix)
 11. Thogolobea (LV Remix)
 12. Y’Alimamy (Chief Boima Remix)