×

Recensie

World

11 juli 2013

Kobo Town

Jumbie In The Jukebox

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Cumbancha

Jumbie In The Jukebox Kobo Town World 3.5 Kobo Town – Jumbie In The Jukebox Written in Music https://writteninmusic.com

Kobo Town is het project van singer-songwriter Drew Gonsalves, die ons met het debuutalbum Jumbie In The Jukebox een zeer aanstekelijke en spannende mix van calypso en roots reggae voorschotelt. Zijn muzikale jukebox is op het album ‘bezield’ door een geest (‘jumbie), die het mogelijk maakt dat we zowel geluiden uit de diverse gouden tijdperken van de West Indische muziekgeschiedenis als mineur-melodielijnen uit de roerige jaren dertig en pittige bas-grooves uit de jaren zeventig ontwaren op dit album. De basis wordt echter vooral gevormd door de calypso, die met dit album weer even goed in de schijnwerpers gezet wordt.

Drew Golsalves is, net als calypso-grootheden the Mighty Sparrow en Lord Kitchener) geboren in Port-of-Spain, de hoofdstad van Trinidad and Tobago maar woont inmiddels al jaren in Toronto, Canada. Hij legde de basis voor dit album in studio’s en woonkamers in Port-of-Spain, Toronto, Montreal, Ottawa en het kleine stadje Benque Viejo in Belize en de songs zijn een fraaie weerspiegeling van zijn rake observaties en reflecties, in sociaal kritische teksten verpakt.

Met Kaiso Newscast als vrolijk klinkende ‘binnenkomer’ trapt Kobo Town verrassend sterk af. De calypso werd regelmatig gezien als een soort ‘muzikale krant’ onder het mom van ‘ luister naar de calypso-muziek en je bent weer op de hoogte wat er zich op het eiland afspeelt. Toen de politiek hier lucht van kreeg moesten de nieuwste calypso-nummers eerst door de regering worden goedgekeurd voordat deze gezongen mochten worden. Het eerste refrein spreekt meteen boekdelen:

‘Three cheers, three cheers America, I hear how allyuh catch a dictator.  Gone down in a hole to catch a mouse. While a rat livin’ large in the white house.’

Mr. Monday trekt de muzikale ‘feel good’-lijn uitstekend door, waarna Postcard Poverty één van de lekkerste nummers op het album blijkt te zijn. Half Of The Houses is een mooi tekstverslag van Drew’s terugkeer naar Trinidad, om daar te ontdekken dat hij lang niet de enige was die zijn vaderland had verlaten op zoek naar een kansrijkere bestemming als Toronto, New York, Londen of Miami: de helft van de huizen stond namelijk leeg. Met The Call wordt even wat gas teruggenomen om vervolgens in Joe The Paranoiac de swingende draad weer op te pakken. Alleen het nummer Waiting By The Sea beklijft helaas niet echt. Daartegenover staan prima songs als Road To Fyzabad, The Trial Of Herny Marshall (over het herintroduceren van de doodstraf in Trinidad) en het apocalyptisch getinte slot-epos Tick Tock Goes The Clock, waarin ‘gemuteerde’ trombones, teksten van zowel legendarische dode Engelse dichters als T.S. Elliot, Derek Walcott en Gerard Manley Hopkins als Linton Kwesi Johnson en de ‘Openbaring van Johannes, het laatste boek in het Nieuwe Testament op een onduidelijke hoop gegooid worden in een verhaal over het begin en het eind van de geschiedenis.

Bent u er nog? In de muziek zit gelukkig meer lijn: Jumbie In The Jukebox staat bol van vernieuwende calypso die regelmatig een grote glimlach op je gezicht tovert!



  1. Kaiso Newscast
  2. Mr. Monday
  3. Postcard Poverty
  4. Half Of The Houses
  5. The Call
  6. Joe The Paranoiac
  7. Diego Martin
  8. Road To Fyzabad
  9. The Trial Of Henry Marshall
  10. Waiting By The Sea
  11. The War Between Is And Ought
  12. Tick Tock Goes The Clock