Justin Adams & Juldeh Camara – Tell No Lies
Door op 01 oktober 2009

Artiest: Justin Adams
Band: Justin Adams & Juldeh Camara
Album_title: Tell No Lies
Genre: World
Release_date: 05/01/2009
Label: Real World Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2603849
Tell No Lies Justin Adams & Juldeh Camara
3.5
3.5

Op Tell No Lies zetten Justin Adams en Juldeh Camara hun succesvolle samenwerking voort na het eerder uitgebrachte en vorig jaar voor de BBC Radio 3 Awards For World Music genomineerde album Soul Science. Samen met percussionist Salah Dawson Miller wordt opnieuw een kleurrijk en veelzijdig Afrikaans klankpalet geschilderd met veel ruimte voor andere muziekstijlen.

Zo is desertbluesnummer Fulani Coochie Man een duidelijke ode aan Muddy Waters en komt bij vlagen zelfs de herinnering aan Bo Diddley terug in sommige gitaarrifs. Muzikale duizendpoot Adams, die samen met Robert Plant zijn album The Mighty Rearranger schreef, zette de band Tinariwen in de schijnwerpers met twee perfecte cd- producties en ook de Nederlandse band Mdungu deed een geslaagd beroep op zijn vakkennis. Juldeh Camara is een Gambiaanse griot die met zijn spannende kora en ritti-spel (de ritti is de Afrikaanse voorloper van de Europese viool) wederom de ideale sparringpartner voor gitarist Adams en een garantie voor nieuw succes blijkt.

Hoogtepunten op Tell No Lies zijn het aanstekelijk swingende Kele Kele (No Passport No Visa), dat na het luisteren nog dagen rond zingt in je hoofd, het heerlijk voortstuwende, gedreven Banjul Girl en de waardige afsluiter Futa Jalo, een duidelijk betoog over het in stand houden van eigen culturen.

Tracklisting Tell No Lies:

  1. Sahara
  2. Kele Kele
  3. Fulani Coochie Man
  4. Achu
  5. Madam Mariama
  6. Gainako
  7. Nangu Sobeh
  8. Banjul Girl
  9. Chukaloy Dayoy
  10. Futa Jalo