José Luis Montón – Solo Guitarra
Door op 06 januari 2013

Artiest: José Luis Montón
Album_title: Solo Guitarra
Release_date: 12/19/2013
Label: ECM
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3154898
Solo Guitarra José Luis Montón
4.5
4.5

Wie van hartveroverende flamenco houdt heeft aan de uit Barcelona afkomstige gitarist José Luis Montón een van de allerbeste. Zijn nieuwe album Solo Guitarra is een van grootse kwaliteit.

José Luis Montón Amil werd in Barcelona (1962) geboren en de flamenco zat van jongs af aan in het bloed. Vooral bekend geworden vanwege zijn muzikale bijdragen aan de dansgezelschappen van onder meer Antonio Canales, Carmen Cortés, Antonio El Pipa en Joaquín Grilo, ontwikkelde hij zich ondertussen als solo muzikant, waarbij hij volop experimenteerde met andere muzikale stromingen. Daardoor was hij een van de voornaamste muzikanten voor Mayte Martín (met wie hij zowel in de studio als live werkte) en Amina Alaoui. Met zijn fabuleuze spel op Arco Iris, het laatste albums van Alaoui, wist Montón ECM voorman Manfred Eicher zo te raken dat er gelijk werd voorgesteld om een volledig solo gitaar album op te gaan nemen.

Op Solo Guitarra laat Montón in volle glorie horen wat hem zo verschrikkelijk goed maakt. Gelardeerd met klassieke invloeden, folk, tango en ook met meer Spaanse traditionele invloeden als de farruca (de Spaanse blues/fado), buleria en seguirilla (een uitbundiger flamencostijl) weet hij zijn flamencospel altijd weer virtuoos en tegelijkertijd emotievol te laten klinken. Zijn timing, souplesse en uitzonderlijke aanslag maken elke compositie een enerverende en uitdagende beluistering.

Een album waarbij de losse composities als in een lange prachtige reis aan je voorbij trekken. Een album ook dat in een prachtige balans in rustige en levendige stukken van begin tot einde optimaal blijft boeien. Solo Guitarra is een album dat steeds weer verrast en intrigeert. Montón bewijst met dit album dat hij geldt als een van de grote meesters van de hedendaagse flamenco.

Tracklisting Solo Guitarra:

 1. Rota
 2. Española
 3. Son & Kete
 4. Air (based on J.S. Bach’s “Air”)
 5. Altolaguirre
 6. Con permiso
 7. Al oido
 8. Conclusión
 9. Detallitos
 10. Hontanar
 11. Tarareando
 12. Piel suave
 13. Te he de querer mientras viva