Joi – Joi Sound System
Door op 30 juni 2015

Band: Joi
Album_title: Joi Sound System
Genre: World
Release_date: 06/26/2015
Label: Real World Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3419218
Joi Sound System Joi
4
4

Farook en Haroon Shamser, twee broers met gemengde wortels, zonen van een vader uit Bangladesh en een moeder uit India, kregen muziek maken met de paplepel ingegoten. Hun vader speelde fluitist en verkocht traditionele Indiase instrumenten. Ze startten hun muzikale droom als League Of Bangla Youth Organisation en later als Joi Bangla. Zij hadden als droom de traditionele muziek van hun wortels te delen, vooral eerst in de buurt van Londen waar ze opgroeiden. Wat hun muziek bijzonder maakt, is het laten samengaan van traditionele instrumenten en zang met eigentijdse dance-, hiphop-, reggae- en dubinvloeden.

Het tekent de broers dat een optreden dat ze gaven tijdens een WOMAD-festival in 1996 de basis legde voor een verbintenis met Real World, het label van Peter Gabriel. De combinatie van dansbare muziek en de oorspronkelijke zang en instrumentatie roept hier en daar gelijkenis op met de voormalige labelgenoten van Afro Celt Soundsystem. Waar laatstgenoemden de Gaelic cultuur meenemen  en Afrikaanse inbreng de tegenhanger is bij de dansoriëntatie, is dat bij Joi veeleer de muziek uit Bangladesh en India.

Vreugde over het geslaagde debuut One And One Is One mocht niet lang duren. Haroon Shamser stierf in 1999 na al eerder een bloedpropje te hebben opgelopen aan een hartaanval. Hij werd slechts 34 jaar oud. Zijn broer zette Joi na een periode van rouw door. Nu, in 2015, verschijnt er een prachtig overzicht van de muziek die Joi maakte. 22 nummers waarvan het overgrote merendeel afkomstig is van de drie reguliere albums die Joi uitbracht en een aantal bonustracks die er zeker ook zijn mogen.

In deze 22 nummers dwars door de geschiedenis van Joi gaan we net zo makkelijk met een stevige beat de dansvloer op als dat we ons kunnen verliezen in de heerlijke klanken van gitaar of sitar of de prachtige zang die op meerdere nummers terug te vinden is. Het is een ware ontdekkingsreis om de composities van de Shamsers tot je te nemen. Hoewel dance een substantieel onderdeel is van de selectie, hoef je zeker geen liefhebber van dance te zijn om te verdwalen, je te verliezen in de muziek van Joi. Er is een veelheid aan traditionele instrumenten en bijzonder fraaie zanglijnen die de muziek van Joi completeren.

Als een reis naar Azië aan de hand van een moderne gids, als een staalkaart van hoe je samensmelting in muziek teweeg brengt, de selectie van de nummers heeft Farook Shamser op grootse wijze voor elkaar gekregen. Waar zijn droom eerst was Engelse jeugd Aziatische muziek te leren kennen, is deze verzamelaar er ook op gericht Aziatische jongeren weer in contact te brengen met hun achtergrond. Als er een kwalificatie aan dit overzicht gegeven moet worden, dan is het veel meer dat dit muziek zonder grenzen is. Op vakantie zonder op vakantie te gaan en door een album je energie aan te vullen? Neem dan een frisse duik in de muziek van Joi. Met deze prachtige verzamelaar is dat nu mogelijk.

Tracklisting Joi Sound System:

CD 1:

 1. A Desert Storm
 2. Oh My People
 3. Don’t Cha Know That
 4. Amar Kahani
 5. Journey
 6. We Need Your Vote
 7. My Love
 8. Deep Asian Vibes
 9. Show Me Love
 10. The Blessing
 11. Joi Bani

CD 2:

 1. Fingers
 2. World Of Colours (Ambient Mix) (bonus track)
 3. Cha Cha Cha
 4. Asian Vibes
 5. The Holy Side
 6. What You Are
 7. ESY-SHJ
 8. Praying For You
 9. Come Back To Me
 10. Flying With You
 11. Fulfillment In Dub (bonus track)