Janka Nabay & The Bubu Gang – En Yay Sah
Door op 13 augustus 2012

Band: Janka Nabay & The Bubu Gang
Album_title: En Yay Sah
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 08/13/2012
Label: Luaka Bop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3117521
En Yay Sah Janka Nabay & The Bubu Gang
4
4

De al ruim 500 jaar oude traditionele Bubu-muziek wordt op het debuutalbum van Janka Nabay & The Bubu Gang nieuw leven ingeblazen. In acht opzwepende, vernieuwende en vooral dansbare composities, wordt de authentieke Bubu-sound uit zijn geboorteland Sierra Leone voorzien van spannende gitaarritmes, pulserende synthesizer-beats en uitdagende, zinnenprikkelende improvisaties.

Al sinds de jaren negentig is Janka bezig met het vernieuwen van de Bubu-sound, die vooral gekenmerkt wordt door vraag-en antwoord teksten en structuur. Nadat hij zijn geboortestad Freetown inruilde voor het Amerikaanse Philadelphia, duurde het bijna tien jaar voordat hij weer opdook in de muziekscene. Het label True Panther Sounds bood hem in 2010 de kan om een EP uit te brengen. Vooral collega-muzikanten spitsten de oren bij het horen van deze unieke muziekstijl en dat leidde uiteindelijk tot het vormen van zijn nieuwe band, The Bubu Gang.

Met Doug Shaw (Gang Gang Dance), Jason McMahon en Jonathan Leland (Skeleton), Michael Gallope (Starring) en zangeres Boshra Alsaadi had Janka een aantal enthousiaste, ervaren en gelijkgestemde muzikanten om zich heen verzameld en na een aantal goed ontvangen optredens in de Verenigde Staten kwam men tot de conclusie dat deze nieuwe sounds veel potentie heeft. Met een fraaie mix van Bubu, Afrobeat en psychedelische elementen uit de jaren zestig en zeventig is de band klaar om de harten van het festival-publiek te veroveren. Zeker nu de band zich heeft laten vastleggen op het prestigieuze Luaka Bop-label van David Byrne en met het debuutalbum En Yay Sah een groter publiek kan bereiken.

En Yay Sah laat zich het best omschrijven als een creatieve en innovatieve explosie van energie, die leidt tot een doldwaze afrobeat-rit in de Bubu-achtbaan. Van de acht songs maken vooral de knallende opener Feba, de krachtige titelsong En Yay Sah, de dance-kraker Kill Me With Bongo en slotstuk Rotin grote indruk. Met nog geen 38 minuten is het album aan de korte kant maar de intensiteit waarmee het bij de luisteraar binnenkomt compenseert dit moeiteloos!

Tracklisting En Yay Sah:

  1. Feba
  2. Eh Mane Ah
  3. Tay Su Tan-Tan
  4. Ro Lungi
  5. En Yay Sah
  6. Kill Me With Bongo
  7. Somebody
  8. Rotin