Irakere – Cuba Libre
Door op 05 mei 2010

Band: Irakere
Album_title: Cuba Libre
Genre: Latin Jazz
Label: Far Out Recordings
Release_date_reissue: 05/07/2010
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2787851
Cuba Libre Irakere
4
4

Het album Cuba Libre was oorspronkelijk uitgebracht in 1980 als exclusieve Japanse vinyl LP en gecomponeerd, gearrangeerd en geproduceerd door de Japanse muzikant Chikara Ueda. Om te voorkomen dat dit unieke album van de Cubaanse band Irakere in vergetelheid zal raken, heeft Joe Davis van Far Out Recordings Cuba Libre uit de stoffige platenarchieven getoverd en met veel enthousiasme opnieuw uitgebracht.

Met bijna de complete originele bezetting, waaronder Chucho en Oscar Valdes, Arturo Sandoval en Jorge Alfonso, laat de veelvoudig met Grammy’s overladen band op dit album horen waarom zij gezien wordt als één van Cuba’s meest invloedrijke bands. Irakere is opgericht in 1973 door een groep talentvolle jonge muzikanten. De band combineerde de Cubaanse opzwepende ritmes met de vrije expressie van Amerikaanse jazz en creëerde daarmee een nieuwe muziekstroming in Cuba. Chucho Valdes, Arturo Sandoval en Paquito D’Rivera (op dit album vervangen door German Valazco Vrdeliz) zijn allen erg succesvol geworden in de Verenigde Staten en Irakere is altijd toonaangevend gebleven voor de nieuwe Cubaanse lichting muzikanten.  

Het spelplezier druipt werkelijk van Cuba Libre af. De titelsong Cuba Libre vormt duidelijk het uitstekende fundament van het album. Het nummer geeft het startsein voor veertig minuten Latin jazz van de bovenste plank en de reprise sluit het album op keurige wijze af. Daartussen is Irakere ouderwets flink op dreef met krachtig koperwerk in Gospelanza, is er ruimte voor ontspanning in het zonnig klinkende en dromerige Sea Mail, wordt naar hartelust gejammed in het swingende Encuentro en zorgt het zorgvuldig opgebouwde en melodieuze Que Pasa? voor een prima balans tussen rustige en uptempo nummers.

Tracklisting Cuba Libre:

  1. Cuba Libre
  2. Sea Mail
  3. Encuentro
  4. Que Pasa?
  5. Gospelanza
  6. Cuba Libre (reprise)