Hommage aan Cesaria in de Melkweg
Door op 17 september 2012

Artiest: Cesaria Evora

Zondag 23 september wordt in de Melkweg Rabozaal de vorig jaar overleden Kaapverdische zangeres en koningin van de Morna, Cesária Évora, geëerd. Tijdens dit unieke concert in Nederland – op de plek waar zij in juni 2009 nog op het podium stond – zal haar originele begeleidingsband het Kaapverdiaanse levenslied vertolken met daarbij speciale gasten als Nancy Vieira, Teofilo Chantre, Tito Paris en Jacqueline Fortes. Tito Paris, de prins van Cabo Verde, produceerde de eerste Cd van Cesaria, Teofilo Chantre schreef veel teksten voor haar. Nancy Vieira is een van de mooiste stemmen van de nieuwe generatie van Kaapverdië en Jacqueline Fortes heeft net als Cesaria een grote passie voor morna’s en coladeira’s.

In 2011 overleed de ‘diva op blote voeten’ op 70-jarige leeftijd. Sinds de jaren ’90 stond Cesária Évora aan de top van de internationale wereldmuziek. Ze is de ziel van Kaapverdië als de bekendste vertolker van het Kaapverdische levenslied, de morna. In 2004 sleepte ze een Grammy Award voor het ‘Beste Contemporary World Music Album’ met haar album ‘Voz d’Amor’ in de wacht.

De muziekcarrière van Cesária kent een opmerkelijk verloop. Internationaal succes kreeg zij pas op 47-jarige leeftijd in 1988, toen de Franse producer van Kaapverdische afkomt Josè Da Silva haar aanbood een album op te nemen in Parijs. Haar debuutalbum ‘La Diva Aux Pieds Nus’ (de diva op blote voeten) was het prachtige resultaat. Nadat ze razend populair werd in Frankrijk volgde al snel de rest van de wereld. De song ‘Sodade’ was Cesária’s eerste international hit en betekende het begin van wereldwijde roem

Begeleidingsband:
Khaly (piano & bandleider) / Paulino Vieira (cavaquinho) / Danielson Fonseca (gitaar) / Zé Paris (basgitaar) / Julian Corrales Subid (viool) / Antonio Gomes Fernandes (saxofoon) / Antero dos Santos (drums) / Ademiro José Miranda (percussie) / Renato Lopes Almeida & Nilza Silva (achtergrond zang)

Special guests: Tito Paris, Nancy Vieira, Teofilo Chantre, Maria Alice, Jacqueline Fortes (zang)

Written in Music Nieuwsbrief