Gurrumul – Rrakala
Door op 25 oktober 2011

Band: Gurrumul
Album_title: Rrakala
Genre: World
Release_date: 09/23/2011
Label: Dramatico
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3001297
Rrakala Gurrumul
4
4

Rrakala is de prachtige opvolger van het in 2009 uitgebrachte debuutalbum Gurrumul van de blind geboren Aboriginal singer-songwiter Geoffrey Gurrumul Yunupingu. Dat album werd overladen met positieve kritieken en prijzen. Daarnaast ging Gurrumul een half miljoen keer over de toonbank, bereikte in heel Europa de nummer 1-positie in de World-hitlijsten. Zelfs grote artiesten als Sting, Peter Gabriel en Elton John bewonderen hem en vinden zijn muziek geweldig. Toch kon ik destijds niet helemaal meegaan in de ontstane hype rond Gurrumul. Natuurlijk, het was een prima album maar desondanks werd ik er niet volledig door ‘gegrepen’.

Dat gebeurt nu gelukkig wel op Rrakala. Met 12 schitterende songs, geheel gezongen in de eigen Gumatj-dialecten, grijpt hij mij vanaf de eerste klanken van het meerstemmige Gorupu naar de strot, om vervolgens pas los te laten als de muziek stilvalt na Banbirrngu. Opgenomen in zowel de oude Power Station-studio, nu tot AVATAR gedoopt en in studio 301 in Byron Bay door producer Michael Hohnen en geluidsman Anthony Ruotolo (John Mayer, Meatloaf, Mary J. Blige) ademt het nieuwe album vooral rust en schoonheid uit. Pure openhartige en prachtige songs schotelt Geoffrey ons voor, voorzien van vaak bedwelmend mooie melodieën. Ondanks het feit dat je door de duidelijk aanwezige taalbarrière geen idee hebt waarover hij zingt, weet Geoffrey het voor elkaar te krijgen een diepe indruk achter te laten met zijn unieke stemgeluid en ontroerende, melancholische songs.

Hoewel Rrakala zich het best laat beluisteren als organisch geheel,  onderscheiden zich naast de single Gorupu vooral het schitterende Baru, het subtiel door piano ondersteunde Warwu en het voor zijn doen vrolijk klinkende Ya Yawirriny in extra positieve zin. Geoffrey Gurrumul duikt op dit album nog dieper in de Aboriginal-cultuur van de Gumatj en grijpt regelmatig terug op songs van zijn oude band en de teksten van zijn familie. Met goed gedoseerd gitaarspel en meeslepende zangpartijen vervolgt de talentvolle Geoffrey zijn muzikale pad en krijgt de op Gurrumul ingezette koers een extra, haast spirituele dimensie mee.

Tracklisting Rrakala:

 1. Gopuru
 2. Mala Rrakala
 3. Bayini
 4. Baru
 5. Ya Yawirriny
 6. Djilawurr
 7. Warwu
 8. Djotarra
 9. Bakitju
 10. Djomula
 11. Wulminda
 12. Banbirrngu