Grupo Fantasma – El Existential
Door op 24 mei 2010

Band: Grupo Fantasma
Album_title: El Existential
Genre: World/Latin Funk
Release_date: 05/14/2010
Label: Nat Geo Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2778521
El Existential Grupo Fantasma
3.5
3.5

Grupo Fantasma wordt al jaren de hardst werkende en meest funky Latin band uit de Verenigde Staten genoemd. Hun vorige album Sonidos Gold uit 2008 werd genomineerd voor een Grammy en vooral live maakt Grupo Fantasma overal waar het speelt grote indruk. Zo speelde men onder anderen met Prince tijdens één van zijn aftershows in Londen en ook mocht de fantastische blazerssectie de kleine meester begeleiden bij het Coachella-festival. Vorig jaar zette Grupo Fantasma nog een tent in vuur en vlam op Lowlands en met onder andere het North Sea Jazz festival, het New Orleans Jazz Festival, Bonnaroo en een optreden in de Tonight Show van Jay Leno op hun cv, is het duidelijk dat de status van de band inmiddels gegroeid is.

Met het, in drie maanden opgenomen, nieuwe album El Existential viert de band hun tienjarig jubileum en ook voor dit album is het recept (gelukkig) niet gewijzigd. De fijnproevers van de lekkerste Latin-klanken zullen weer gaan smullen want het is weer dertien nummers lang feest. Met de hun bekende mix van funk, rock, cumbia en een gezonde dosis andere Latin-stijlen trapt Grupo Fantasma met Realizando ouderwets swingend en urgent af. Het nummer heeft dezelfde, heerlijke geldingsdrang als hun Irakere-cover Bacalao Con Pan van Sonidos Gold. Daarna hoop je uiteraard dat dit de opmaat wordt voor de rest van het album. Echter, dit ‘heilige vuur’ wordt slecht in een aantal andere nummers teruggevonden, waaronder Telaraña, El Consejo en sluitstuk Anaña Cuña. Wat niet wil zeggen dat de andere nummers een stuk minder zijn, hooguit iets minder spannend. Er wordt namelijk uit andere speelstijlen geput.

Grupo Fantasma wil gewoon op elk album bewijzen dat men elke Latin-variant tot in de puntjes beheerst. Het muziekweb van de Fantasma-spin is ook op El Existential goed geweven en wie er tegenaan loopt, gaat onherroepelijk voor de bijl voor deze funky Latinklanken.

Tracklisting El Existential:

 1. Realizando
 2. La Conozco
 3. Sacatelo Bailando
 4. El Consejo
 5. Hijo
 6. Juan Tenorio
 7. Montañozo
 8. Calor
 9. 25
 10. Reconciliar
 11. Telaraña
 12. Cumbianchera
 13. Araña Cuña