Gold: Classic albums uit de Real World archieven
Door op 22 november 2012

Genre: World
Label: Real World Records

Real World Records heeft in de 23 jaar van bestaan bijna 200 albums van artiesten over de hele wereld uitgegeven. De gedrevenheid om mensen te verrassen en verlichten met nieuwe, spannende muziek is altijd de drijfveer achter de muziek van Real World geweest. Van Pakistani sufi tot Ethiopian dub, Cambodian indie-rock tot Mexican ska, heeft Real World Records altijd de deur open gegooid naar een wereld die we muzikaal nog niet goed kenden of zelfs niet wisten dat deze bestond.

De Real World Gold serie, die de afgelopen maanden in 3 delen opgesplitst is uitgekomen, blikt terug op de afgelopen jaren en de meest inspirerende en mooie muziek die er via het label werd uitgebracht. Zoals de naam Gold suggereert gaat het in dit geval om de albums die binnen de Real World catalogus extra opvielen. De Gold serie geeft de kans om deze albums, die een tijdlang door vervelende distributiedeal constructies, niet verkrijgbaar waren, opnieuw aan te kunnen schaffen en beluisteren.

Het idee om muziek vast te leggen als een soort van museum was nooit het idee van Real World. Vanaf de allereerste release in juni 1989 (Passion), heeft Real World altijd gezocht naar muziek die juist heel levend en actueel is en gevoed wordt door enthousiasme en de liefde voor muziek. Als het geesteskind van Peter Gabriel en WOMAD festival, het in Wiltshire bivakkerende bureau wat zich decennia lang bezig houdt met het voor het grote publiek bekend maken van muziek en muzikanten van over de hele wereld, werd het label een ware goudmijn voor muziekliefhebbers. De meeste albums werden opgenomen in Gabriel’s state-of-the-art Real World Studios, die samenwerkingen tussen muzikanten van verschillende afkomst een ideale gelegenheid bood. Peter Gabriel noemde Real World daarom wel eens een ‘dating agency for mutually curious musicians’.

De kwaliteit van de uitgebrachte muziek op Real World is over de jaren onveranderd spannend gebleven. Binnen de Gold serie is duidelijk dat we te maken hebben met een platenlabel met een hoge standaard die gaat voor hoogwaardige performers, songschrijvers en instrumentalisten en deze met de beste geluidsapparatuur weet vast te leggen. De albums klinken na al die jaren nog steeds zo fris als ze ooit werden vastgelegd.

De Gold Series albums zijn voor een zeer schappelijke prijs in de winkels verkrijgbaar!

Real World Gold Series:

Serie 1:

Serie 2:

Serie 3: