Geoffrey Oryema – Exile (vinyl re-issue)
Door op 10 augustus 2017

Artiest: Geoffrey Oryema
Album_title: Exile
Genre: World
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 08/11/2017
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3698053
Exile Geoffrey Oryema
4
4

Hoe rijk de catalogus van Real World is wordt weer eens overduidelijk nu ze hun archief op vinyl gaan uitbrengen. De eerste serie albums zijn allemaal vanaf de analoge tapes in prachtige geluidskwaliteit perfect op lekker dik 180 grams vinyl geperst.

In de eerste serie vinyluitgaves vinden we ook de klassieker Exile van Geoffrey Oryema uit Oeganda.

Ook op Exile werd door Real World (lees in dit geval: Peter Gabriel) een spannende samenwerking gezocht. De uit Oeganda gevluchte Oryema (zijn vader was tijdens het regime van Idi Amin in 1977 doodgeschoten en de familie vluchtte al snel daarna het land uit) werd gekoppeld aan producer/multi-instrumentalist Brian Eno.

Exile is een World-album als geen ander. Het prachtige gitaar-, nanga- en lukeme-spel van Oryema krijgt in een fraai licht galmende atmosfeer een bijna hemelse sfeer mee. Zijn stem, met emotievolle teksten die verhalen over hoe zijn land ooit was, voordat dictator Amin het land naar de verdommenis hielp, klinkt mooier dan ooit.

De songs van Oryema op Exile zijn prachtig en super sfeervol. Eno heeft gesnapt dat de songs maar weinig meer nodig hebben dan een directe opname en hij heeft daar in zijn ruimtelijke productie maar weinig aan toe te voegen. Hij heeft daarmee de crossover van Oryema naar een grote publiek bewerkstelligd. En er was nog wat voorname hulp: Gabriel zingt op twee tracks mee en Gabriels vaste productie-maatje David Bottrill speelt percussie.

Verpakt in prachtig artwork (Real World heeft vanaf de start met prachtige foto’s iconische hoezen gemaakt) blijft Exile een album dat steeds weer opnieuw raakt.

Tracklisting Exile:

Kant A

  1. Piny Runa Woko
  2. Land of Anaka
  3. Piri Wango Iya
  4. Ye Ye Ye
  5. Lacan Woto Kumu

Kant B:

  1. Makambo
  2. Jok Omakao Nyako
  3. Solitude
  4. Lubanga
  5. Exile

Written in Music Nieuwsbrief