×

Nieuws

19 september 2018

Festival ColorEs Colombia 2018 wordt weer muzikaal feest

Geschreven door: WiM Redactie

Na een muzikaal feest met Festival ColorEs Colombia 2016 vindt dit jaar van 3 tot 14 oktober de 2de editie van dit Colombiaanse cultuurfestival plaats. Dit jaar laten ze zien hoe Colombiaanse muziek zich buiten Colombia manifesteert. In de eerste week met lezingen, documentaires & tentoonstellingen en daarna een afsluitend muziekweekend in De Doelen (Rotterdam), Bimhuis en het Bijlmer Parktheater (Amsterdam). Voor direct meer details zie het programma.

Ook deze festivaleditie heeft weer een hoofdprogramma met twee uizonderlijke bands, het Samuel Torres Sextet en Alé Kumá & Dizzy Mandjeku. Samen treden zij op in dubbelconcerten in De Doelen (12/10) en Bimhuis (13/10). Daarna spelen Leonardo Gómez Jattín, oprichter en leider van Alé Kumá, en Dizzy Mandjeku in gelegenheidssamenstelling ’Latin Crossroads’ met speciale gasten zangeres Izaline Calister en pianist Tico Pierhagen in het Bijlmer ParkTheater (14/10).

Dizzy Mandjeku & Alé Kumá

De Colombiaanse en Congolese samenwerking van Alé Kumá en Dizzy Mandjeku is er een om niet te missen!
Contrabassist, componist en producer Leonardo Gómez Jattín, oprichter en leider van de van Afro-Colombiaanse topformatie Alé Kumá, zocht contact met de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku en zijn band uit België voor een verkenningstocht van hun gemeenschappelijke muzikale roots. Met de elfkoppige projectband die hij vormde brengt hij het muzikale programma Van Palenque tot Matongé. Hierin volgt de band de (muzikale) sporen die lopen van Palenque in Colombia – een dorp dat in de 17e eeuw als eerste nederzetting werd opgericht door gevluchte en vrije Afrikanen – naar Matongé, de naam van zowel een wijk in Kinshasa in Congo, als de naam van een wijk in Brussel waar veel mensen van Afrikaanse komaf wonen. Samen gaan zij op zoek naar naar de gemeenschappelijke roots van de Congolese soukous en rumba en de Afro-Colombiaanse champeta-muziek. Het album Palenque Matonge is een bijzondere ervaring die wij al lovend bespraken:

Het is feestmuziek. Al zijn er ook iets intiemere passages aanwezig zoals onder meer Si Me Miraras, Morena waarin er wat lichte Afrocubaanse invloeden opduiken. Die leggen een wat zwoeler accent tussen de talloze hitsige, opzwepende en dansbare composities zoals Tengo Un Dolor. De grote sterkte zit echter in het razend knappe samenspel. Fantastische interactie tussen muzikanten die stuk voor stuk van wanten weten en elkaar de nodige ruimte laten. Dat resulteert in een heerlijk rijk, weelderig en swingend album dat diepe indruk nalaat. Bonuspunten voor het fraaie artwork en voor de vertaling van de teksten.


Het Afro-Colombiaanse Samuel Torres Sextet uit New York staat onder aanvoering van de veelzijdige Colombiaanse percussionist en componist Samuel Torres, geroemd om zijn adembenemende percussiesolo’s. Internationaal gezien is Torres een van de meest prestigieuze percussionisten van Colombia. Hij woont in New York en trad op met o.a. met Alejandro Sanz, Arturo Sandoval en Chick Corea.

Samuel Torres (Bogotá, 1976) begon op twaalfjarige leeftijd muziek te maken. Hij speelde met diverse bands in zijn thuisstad, waar jazz en klassieke muziek het podium deelden met salsa en een grote variëteit aan andere lokale traditionele muziek. Een grote inspiratiebron is zijn oom Edy Martinez die in de jaren zeventig beroemd werd als arrangeur en pianist in het conjunto van congaspeler Ray Baretto. Muzikaal gevormd in Bogotá vertrekt Torres in 1999 naar New York waar hij zich sindsdien succesvol begeeft in het hedendaagse muziekcircuit. Met zijn sextet creëert hij een latin-jazzuniversum rijk aan Colombiaanse invloeden.

Kijk voor meer informatie en datails op de website van Festival ColorEs Colombia