Female drummers of Rwanda in de Tolhuistuin
Door op 11 juni 2010

Band: Ingoma Nshya
Genre: World/Afrikaans

Het is zomer in Tolhuistuin! Met het 9 Weekenden Zomerfestival (4 juni t/m 1 augustus) zet dit jonge Amsterdamse podium zich nadrukkelijk op de muzikale & kunstzinnige landkaart.

De Tolhuistuin ligt recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam, aan de Noordelijke IJ-oevers. Het paviljoen met de puntdaken biedt horeca, drie theater-en-concertzalen, expositieruimtes en een hiphopschool. Aan de waterkant een terras in de zon. En dan het groene park met de monumentale bomen, omringd door vier kleinere gebouwen: het Reservaat, de Staalvilla, Villa Abspoel en het Poortgebouw. In het najaar van 2010 gaat dit allemaal open voor publiek.

De Tolhuistuin wordt een ontmoetingsplek voor de 21e eeuw: alle vormen van kunst, geworteld in de gemeenschappen van Noord, open voor heel Amsterdam, met een programmering uit alle windstreken, gastvrij en kosmopolitisch, met een van de grootste en aantrekkelijkste café-restaurants van de stad.

Maar ook nu valt er al genoeg te genieten, zeker voor de wereldmuziekliefhebber. Te beginnen op zondag 13 juni, wanneer Ingoma Nshya, de eerste vrouwelijke drumgroep van Rwanda, het openluchtpodium betreedt.

Ingoma 2

Deze groep Rwandese vrouwen wilde op meer positieve wijze dan gebruikelijk omgaan met het verwerken van het gewelddadige verleden van hun land en persoonlijke tragedies en richtte onder de leiding van Odile Gakire Katese van het University Centre for Arts and Drama (UCAD) in 2004 een drumgroep op.

Ze noemden de groep Ingoma Nshya naar de Ingoma, de Koninklijke trommel, en vormden de eerste vrouwelijke drumgroep van Rwanda. Hiermee brak Ingoma Nshya met de regel dat drummen alleen was voorbehouden aan mannen, Dit was een revolutie in de geschiedenis van Rwandese vrouwen en tegelijkertijd een vernieuwing van de culturele traditie.

Dochters, moeders, zusters en grootmoeders, zowel slachtoffers als daders sloten zich aan bij de drummende vrouwen. De groep had zo’n kwaliteit dat deze al snel uitgroeide tot een succesvolle groep van 127 vrouwen, uniek in de muzikale geschiedenis van Rwanda. De vrouwen kwamen in de bevoorrechte positie om zichzelf vrij en volledig te uiten. Inmiddels toeren ze over de wereld, geven ze workshops en organiseren ze het enige internationale drumfestival in Rwanda.

De drums geven hen kracht en dat is te horen in de optredens. Het bijwonen van een show van deze bijzondere groep is onvergetelijk. De percussie, zang en dans van de vrouwen is puur en raakt recht in het hart. Zij drummen de ritmes van de overleving, de wedergeboorte, de hoop en de onvermijdelijke veerkracht.

De vrouwen laten het niet bij drummen alleen maar dromen verder. Tijdens een van hun tours proefden ze voor het eerst ijs, iets dat in Rwanda niet te krijgen is. Ze ontmoetten een familie die ijs produceert en die aanbood hen het vak te leren. Ze openden op zaterdag 5 juni 2010 onder de vlag van Blue Marble Dreams de eerste ijssalon Sweet Dreams in Butare, Rwanda. De opbrengst van deze ijssalon zal ervoor moeten zorgen dat de vrouwen zelfvoorzienend worden.

Programma zondag 13 juni

14.30u – 15.30u workshop drummen voor kinderen (3-12 jaar)door Noordjes Kinderkunst Als je op tijd in de Tolhuistuin bent kun je meedoen aan de workshop (je hoeft je niet op te geven)

16.00u – 17.00u optreden Ingoma Nshya (Entree 8 Euro)

17.30u – 18.15u nagesprek

Een nadere blik op het programma (www.tolhuistuin.nl) leert dat het met optredens van bijvoorbeeld Branko Galoic & Skakavac Orkestar (10 juli Preview Contrabanda Festival), Os Mutantes (16 juli tijdens DANSER à DEUX), Orchestro Do Fuba (23 juli) en Bibi Tanga & The Selenites (1 augustus) hoe dan ook een hete zomer zal gaan worden in de Tolhuistuin!