Djessou Mory Kanté – River Strings
Door op 04 maart 2015

Artiest: Djessou Mory Kanté
Album_title: River Strings
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 10/13/2014
Label: Sterns
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3363876
River Strings Djessou Mory Kanté
4
4

Soms tref je een album aan dat in beleving een en al pracht is. Dit is er zo een. Djessou Mory Kanté bracht een eerste album uit in 1997 met de titel Guitare Séche en hij liet de wereld toen al kennis maken met zijn gitaarspel. Dat maakte indruk. Waar eerder zijn broer Kanté Manfila zijn talenten etaleerde en aan de zijde van Salif Keita, was dit het album dat de weg baande voor Djessou om internationaal aan de weg te timmeren.

Het gebruik van zowel balafoon, een soort xylofoon en de ngoni, een tokkelinstrument is kenmerkend voor de Maninka muziek. Die komen we dan ook volop tegen op dit album, waar we daarnaast traditionele percussie vinden in de vorm van shekere, doudoumba, calabash en, hier meer bekend, djembé. Het zijn niet alle traditionele instrumenten die zorgen voor de begeleiding. We horen ook keyboards en een bas terug. Naast deze begeleidende instrumenten wist Djessou Djelimady Tounkara, een van Afrika’s meest geprezen gitaristen zijn medewerking te laten verlenen aan dit album. Hij speelt mee op twee nummers Djandjo en Toubaka.

Waar Djessou Mory Kanté in geslaagd is, is dat de nummers van het album alle de stroom van een rivier lijken uit te beelden. Dat lukt hem door de nummers zowel verschillend van elkaar te laten zijn als door het gebruik van de verschillende instrumenten in de nummers. De gitaar is daarbij als een vaartuig dat over de beweging van het water meebeweegt. Dan weer kabbelend, dan weer vlottend stromend. Steeds voert de gitaar de boventoon en vormen de andere instrumenten het decor, zeg maar, als het perspectief van de rivier waartegen je de gitaar kunt zien varen, om maar een beeldspraak te gebeuren.

Nu zou je kunnen denken dat 13 gitaarnummers meer van hetzelfde zijn. Dat is nu juist waarom dit een album is om vooral beluisterd te worden. Ga niet uit van welke verwachting dan ook, niet anders dan dat je jezelf voorbereidt op een reis waarbij akoestische en elektrische gitaar je reisgids zijn om de rivier af te varen. Ervaar de subtiele toonzetting van de balafoon en van de andere traditionele instrumenten die steeds weer andere oevers en omgevingen brengen waar je tussendoor laveert. Djessou is daarbij de kapitein die je meeneemt en die je steeds de ruimte geeft om je eigen beleving van de muziek te hebben. Dit is geen album waarbij flitsende techniek voorop staat terwijl je wel degelijk hoort dat zowel Djessou als de overige muzikanten hun instrumenten perfect beheersen. Het is een album dat, net als een rivier, je het geheel laat beleven. Dat zegt dus ook veel over de rust en ruimte die het album uitstraalt. In de instrumentale wereldmuziek komen meer pareltjes voor. Dit is er een om in te lijsten. Een prachtig toonbeeld van zowel de stroom van een rivier als van Maninka muziek.

Tracklisting River Strings:

 1. Coucou
 2. Nan Koura
 3. Toubaka
 4. Fakoly
 5. Denya
 6. Djandjo
 7. Senekela
 8. Harouna
 9. Laban
 10. Mbalia
 11. Moussow
 12. Dounia Bara
 13. Kana Nka Kanu Sa