Deolinda – Dois Selos E Um Carimbo
Door op 05 december 2010

Band: Deolinda
Album_title: Dois Selos E Um Carimba
Genre: World/Portugees
Release_date: 10/01/2010
Label: World Connection
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2829279
Dois Selos E Um Carimba Deolinda
3
3

Twee jaar geleden was het debuutalbum Canção ao Lado van de Portugese band Deolina een ware sensatie. De intrigerende verhalen van de fictieve vertelster Deolinda, die samen met haar twee katten en een goudvis in een buitenwijk van Lissabon woont, worden muzikaal tot leven gewekt door de band. Ze vertelt vooral over het leven in het moderne Portugal maar schuwt ook de onvervulde verlangens en liefdesverdriet niet. Deolinda, met zangeres Ana Bacalhau als boegbeeld en blikvanger, toont ook op het tweede album Dois Selos e um Carimbo aan dat de muziek uit Portugal veel meer is dan de, overigens prachtige, fado en maakt van deze vaak vrolijke veelzijdigheid haar handelsmerk zonder de authenticiteit van de Portugese muziek aan te tasten.

Het album opent ontspannen met de sfeervolle ballad SeUma Onda Invertesse A Marcha om vervolgens met het vrolijk klinkende Um Contra O Outro de onverdeelde aandacht op te eisen. De band verhult hun uitgesproken teksten vaak in ‘kleine’ fraaie luisterliedjes gedrenkt in humor, sprankelende melodieën en opgediend met een passievolle voordracht. Zoals in het haast verstilde pareltje Passou Por Mim E Sorriu, waarin het verlangen naar (onbeantwoorde)liefde centraal staat en het satirische Fado Notario, waar de bureaucratische liefde tussen bonnetjes en formulieren wordt beschreven. Ten tijde van de dictatuur in Portugal moest een document altijd twee zegels en een stempel (Dois Selos e um Carimbo) bevatten om erkend te worden als officieel document. Het album heeft deze titel meegekregen aan te geven dat Deolinda haar doelen bereikt heeft en daarbij haar doelen heeft geformaliseerd en de muziek bestempeld als folk, klaar voor de 21e eeuw. A Problemática Coloncação De Um Mastro klinkt door de strakke samenzang haast als een nieuw nationaal strijdlied maar voornamelijk zegeviert de vakkundige ingetogenheid op dit nieuwe album. Het speelse Quando Janto Em Restaurantes en Patinho De Borracha zijn uitzonderingen hierop en de meest in het oog springende nummers op de tweede helft van het album.

Ondanks het feit dat de verrassing er een beetje af is en er best nog iets meer peper in dit voorgeschotelde Portugese hoofdgerecht had mogen zitten, consolideert Deolinda haar status als vertolkers van de ‘feel good’-fado, waarbij men zelfs langzaam maar zeker verder durft te kijken dan de eigen landsgrenzen door een vleugje ranchera of sirtaki aan de eigen stijl toe te voegen. Zolang Deolinda in een buitenwijk van Lissabon blijft wonen, zal Portugal centaal blijven staan in de muziek en teksten van de band maar ik ben reuze benieuwd wat er gaat gebeuren als zij, mede door het succes, gaat verhuizen of, nog spannender zelfs, gaat emigreren. De voortekenen zijn door het flirten met stijlen veelbelovend!

Tracklisting Dois Selos E Um Carimbo:

 1. Se Uma Onda Invertesse A Marcha
 2. Um Contra O Outro
 3. Nao Tenho Mais Razoes
 4. Passou Por Mim E Sorriu
 5. Sem Noçao
 6. A Problemática Colocaçao Um Mastro
 7. Ignaras Vedetas
 8. Quando Janto Em Restaurantes
 9. Entre Alvalade E As Portas De Benfica
 10. Cançao Da Tal Guitarra
 11. Patinho De Borracha
 12. Há Dias Que Nao Sao Dias
 13. Fado Notário
 14. Uma Ilha