Dalindèo – Kallio
Door op 19 maart 2015

Band: Dalindèo
Album_title: Kallio
Release_date: 03/02/2015
Label: BBE
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3384457
Kallio Dalindèo
4
4

Finse swingende jazz, hier en daar warme, bijna tropische en dan weer surfinvloeden, cinematografisch weergegeven en klaar om de wereld te veroveren. Dat zou heel kort een beschrijving kunnen zijn van de muziek van dit Finse sextet. Waar hun tweede album Soundtrack For The Sound Eye door een quintet werd ingespeeld en waren we daar al enthousiast over, dan is deze aan de wijk Kallio uit Helsinki opgedragen langspeler mogelijk nog swingender, intenser en strakker.

Finland mocht al eerder met dit album kennis maken, namelijk in 2013. Het album bereikte de dertiende plaats in de Finse album top 50 en won een Emma, de Finse tegenhanger van de Grammy, als beste jazz album van dat jaar. Voor Dalindèo reden om over de landsgrenzen te kijken. De wereldwijde release komt nu in maart en brengt de band in positie om ook het buitenland te veroveren. Begin mei spelen ze in Duitsland met hun swingende mix die zowel refereert aan Dick Dale, Henry Mancini, Duke Ellington en Lalo Schifrin. Naast deze muzikale invloeden zijn ze ook schatplichtig aan het werk van de Finse regisseur Aki Kaurismäki en aan de sfeer die de films van Quentin Tarantino in zich dragen. Klein gehouden, soms zwarte humor, een voorliefde voor misdaadfilms uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw, zo klinken de titels van het nieuwe album.

Het is de muziek die het maakt. En die is swingend van begin tot einde. Zo stimulerend als de muziek is bij een fietstraining, zo inspirerend is als je via een hoofdtelefoon luistert en het is het geweldige samenspel van de band dat het geheel tot een vloeiend geheel maakt. Je hoort aan alles dat de band al langer samen speelt; de interactie die in de nummers zit, voelt bijna telepatisch. De sax scheurt als die scheuren moet, de drums nemen over als het voelt dat de drums het moeten overnemen en de swing zit tot in elke porie gegoten.

Bandleider en gitarist Valtteri Pöyhönen heeft een geweldig team om zich heen gesmeed. Met Pope Puolitaival op sax en andere blaasinstrumenten, Jose Mäenpää op trompet, de stuwende contrabas van Pekka Lehti, het drumwerk van Jaska Lukkarinen en de percussie van Rasmus Pailos staan 5 mannen op het podium die met de songschrijver hun eigen muzikale geisers creëren. De voorgaande albums waren al swingende festijnen en overeenkomstige successen. Dit Kallio is voorlopig een mooie kroon op het werk. Het zou niet verbazen als dit album internationaal ook hoge ogen gooit. Een fraai en swingend album!

Tracklisting Kallio:

 1. Ota Linja 8! (Take The Line 8!)
 2. Karhupuiston Kuningatar (Queen Of Bear Park)
 3. Pyöräily Hämeentiellä (Biking On Hämeentie)
 4. Ilta Tokoinrannassa (Evening At Tokoi-Beach)
 5. Kurvi (Twist)
 6. Jäähyväiset Hesarille (Farewell To Helsinki Street)
 7. Musta Kissa (The Black Cat)
 8. Piritori (Shuffle)
 9. Ammattilaiset (The Professionals)
 10. Kallion Rytmi (Rhythm Of Kallio)
 11. Pitkänsillan Parempi Puoli (Better Side Of the Long Bridge)
 12. Pengerkadulla / On Terrace Street
 13. Bonus Track: The Devil From Porthan Street
 14. Rhythm Of Kallio -Mr Bird remix-