Da Cruz – Sistema Subversiva
Door op 08 februari 2012

Band: Da Cruz
Album_title: Sistema Subversiva
Genre: World/Braziliaans
Release_date: 06/30/2011
Label: Six Degrees Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2962647
Sistema Subversiva Da Cruz
3.5
3.5

De Zwitserse ‘Brazilianen’ van Da Cruz voeren het (dance)tempo op hun derde album Sistema Subversiva flink op. De band rond leadzangeres Mariana Da Cruz maakt al sinds hun debuutalbum Nova Estação uit 2006 prettig in het gehoor liggende ‘ brazilectro’ die regelmatig doet denken aan de sound die Zuco 103 in hun begintijd neerzette.

Er zijn meer overeenkomsten met Zuco 103: ook Da Cruz is net als Zuco 103 geformeerd rond een Braziliaanse zangeres. Daar waar Zuco-zangeres Lilian Vieira samen met de Nederlandse drummer Stefan Kruger en de Duitse percussionist Stefan Schmid de band vormt, wordt Da Cruz-zangeres Mariana bijgestaan door vier Zwitserse muzikanten.

Sistema Subversiva is het eerste album van de band op het Six Degrees-label en bruist van de hervonden energie en inspiratie. In vijftien nieuwe tracks en een fraaie remix gaan alle remmen los en mixt men diverse (swingende) muziekstijlen tot een smaakvolle  brazilectro-cocktail. Met het dansbare Boom Boom Boom wordt meteen duidelijk dat we van Da Cruz voorlopig geen relaxte bossa nova hoeven te verwachten. Jangado borduurt even spannend als doeltreffend voort op de ingezette koers, al ligt het tempo een stuk lager. De beats & breaks vliegen desalniettemin om je oren en kunnen voor de gevoelige luisteraar een onoverkoombare hindernis vormen. Als je je echter laat voortstuwen en meevoeren op de zorgvuldig gekozen electro-golven, raak je al snel in een heerlijke dance-trance. Het goed opgebouwde Curumin (met heerlijke blazersarrangementen) is behoorlijk opzwepend en het vrolijke, luchtige Papo De is niet bijzonder sterk maar werkt wel sfeerverhogend. Ook de nummers Warm Leatherette, Tudo Bem Aqui, Tschu Tschu en vooral de slottracks Falo Puoco en Moça Feia zijn voer voor de dansvloer.

Sistema Subversiva luistert als een coherent geheel waarbij Da Cruz niet alleen de ‘ eigen’  stijl verder uitbouwt maar ook experimenteert met elementen van afrobeat (Ethiopia), dancehall, jazz en breakbeat. Hoewel de band moet waken voor (productionele) overdaad (want dat schaadt), blijft men op dit derde album gelukkig aan de goede kant van de score en levert Da Cruz haar beste werk tot nu toe af. De stap naar een nieuw label heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Laten we hopen dat de inspiratie blijft stromen en de band zich verder blijft doorontwikkelen.

Tracklisting Sistema Subversiva:

 1. Boom Boom Boom
 2. Papo De
 3. Curumin
 4. Jangada
 5. Zero A Zero
 6. Warm Leatherette
 7. Ethiopia
 8. Chega
 9. Tudo Bem Aqui
 10. Tschu Tschu
 11. Vestida De Amor
 12. Sexta-Feira
 13. Balada
 14. Falo Pouco
 15. Moca Feia
 16. Papo De (Filewile Remix)