Criolo – Nó Na Orelha
Door op 25 juli 2012

Album_title: No Na Orelha
Genre: World
Release_date: 07/23/2012
Label: Sterns
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3111064
No Na Orelha
4
4

De grote Braziliaanse verrassing van dit jaar komt van de uit Sao Paulo afkomstige Criolo. Zijn geweldige Nó Na Orelha brengt alles samen wat de hedendaagse Braziliaanse muziek zo ontzettend spannend maakt.

Opgegroeid als Kieber Gomes in de favellas van Sao Paulo weet de nu 36 jarige Criolo waar de misstanden in de Braziliaanse samenleving vandaan komen. Zijn ouders woonden in Fortaleza, in het Noordoosten van Brazilië maar vertrokken voor een betere toekomst naar het grote Sao Paulo in het zuiden. De miljoenen stad moest ze een betere toekomst bieden, maar deed dat niet. Criolo groeide op in grote armoede en droomde zijn toekomst met het schrijven van teksten over zijn omgeving.

Met zijn heftige verleden wordt Criolo door iedereen serieus genomen in zijn opvattingen over de andere kant van Brazilië. Zijn muziek is dan weliswaar vrolijk en uptempo, zijn teksten gaan wel degelijk over de misstanden in zijn land. In Brazilië bracht hij reeds een aantal albums uit maar Nó Na Orelha is zijn eerste internationale album, nadat dit in zijn thuisland vorig jaar een enorm succes was. Het succes is zeer verklaarbaar. Criolo brengt op Nó Na Orelha een fijne mix aan opwindende muziekstijlen waarbij hiphop, dub, afrosamba en afrobeat en andere Braziliaanse/Latijnse ritmes de boventoon voeren. De heerlijk explosieve mix brengt de hoogtijdagen van de zeer creatieve Tropicalismo in gedachten, toen nu internationaal bekende Braziliaanse artiesten als Gilberto Gil en Caetano Veloso, hun muzikale stijl vonden. Om dichter bij deze tijd te blijven kun je vergelijkingen trekken met muzikanten als Márcio Local, die dichter bij de sambasoul van iemand als Jorge Ben zit, en Lucas Santtana, die experimenteren tot zijn beroep heeft gemaakt, maar tevens nieuwe wegen binnen de muziek met het fraaie verleden combineert.

Echt alles aan Nó Na Orelha is bijzonder en ijzersterk. Van de razendsnelle rap in Grajauex (Cypress Hill eat your heart out!!!) tot de afrobeat van het overduidelijk getitelde Bogotá. Criolo zingt prachtig en rapt explosief en gefocust. Zijn teksten zijn indrukwekkend en emotievol en worden met kracht dan weer souplesse gebracht. No Na Orelha is kortom een uitstekend internationaal album van een van de Braziliaanse artiesten die heel snel ook buiten zijn thuisland volle zalen zal gaan trekken. Want zonder hem nog aan het werk gezien te hebben, ga ik er zonder meer van uit dat Criolo live nog explosiever uit de verf zal komen. (de eerste berichten over zijn optreden op het Londense Back2Black festival van eind juni waren erg goed!).

Tracklisting Nó Na Orelha:

 1. Bogotá
 2. Subirusdoistiozin
 3. Não Existe Amor Em SP
 4. Mariô
 5. Freguês Da Meia Noite
 6. Grajauex
 7. Samba Sambei
 8. Sucrilhos
 9. Lion Man
 10. Linha De Frente
 11. Samba Sambei (Dub Mix)