Che Sudaka – 10
Door op 18 januari 2012

Band: Che Sudaka
Album_title: 10
Genre: World/Spaans
Label: Cavernicola Records
Release_date_reissue: 01/05/2012
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3045963
10 Che Sudaka
3
3

Hoewel ze worden overal nog worden omschreven als een zesmans-formatie, staat Che Sudaka momenteel slechts met vijf personen op de nieuwe cd-cover.  De site van de band verduidelijkt dit. Het muzikale hart van de band wordt gevormd door drie Argentijnen (Kachafaz, Leo en Sebastian) en twee Colombianen (Sergio Morales en Jota). Wellicht dat geluidsman Marc of tourmanger Mário vaak als zesde bandlid wordt aangezien?  Het maakt voor de muziek van deze feestband overigens niets uit, die is met of zonder extra bandleden overal net zo lichtvoetig, aangenaam en subtiel swingend.

De muzikanten van Che Sudaka begonnen allen als straatmuzikanten, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, maar al vrij snel pakte men het professioneel aan. Met een lekkere mestizo-mix van latin, ska, punk en pop weten de allen in Barcelona woonachtige bandleden al snel hun naam te vestigen en inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de Spaanse mestizo-scene. Hun teksten zijn voornamelijk in het Spaans maar regelmatig wordt er geflirt met de Engelse, Portugese en Franse taal.

Met 10 vieren ze hun tienjarig jubileum, al zag hun eerste album Trippi Town pas in 2003 het levenslicht. Daarna volgden Alerta Bihotza (2004), Mirando El Mundo Al Reves (2007) en Tudo é Possible (2009). 10 bevat, hoe logisch, tien goed in het gehoor liggende en vaak vrolijke songs. Erg diepgaand is het allemaal niet maar je kunt niet ontkennen dat de sfeer er met vooral de heerlijk swingende nummers C’est Plus Beau, Que Viva la Gente en Stress goed in zit. Maar ook de titelsong 10, het relaxte, op reggae-leest gestoelde Ya Nunca Me Verás Caer, het frivole Love Is Strong en Desearía worden smaakvol gepresenteerd.

Eind januari is Che Sudaka in Nederland voor een serie concerten, waarbij het ongetwijfeld één groot feest gaat worden.

Che Sudaka live:

 • 24 januari Arnhem – Willemeen
 • 25 januari Maastricht – Studium Generale
 • 26 januari Utrecht – Tivoli De Helling
 • 27 januari Den Bosch – W2
 • 28 januari Amsterdam – Melkweg
 • 29 januari Groningen – Simplon

Tracklisting 10:

 1. 10
 2. Inmigrant Soul
 3. C’est Plus Beau
 4. Love Is Strong
 5. Desearía
 6. Que Viva La Gente
 7. Ya Nunca Me Verás Caer
 8. Stress
 9. Hombre Libre
 10. Crisis De Amor

Written in Music Nieuwsbrief