Cesaria Evora – Nha Sentimento
Door op 20 december 2009

Artiest: Cesaria Evora
Album_title: Nha Sentimento
Genre: World/Kaap Verdië
Release_date: 10/22/2009
Label: LusAfrica
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2684646
Nha Sentimento Cesaria Evora
3.5
3.5

Fans van haar melancholische mornas en swingende coladeras hebben ruim drie jaar op dit nieuwe album moeten wachten. Na haar vorige album Rogamar (2006) ging Cesaria Evora twee jaar touren. Toen ze in 2008 na het concert in Melbourne een lichte beroerte kreeg werd de tour geannuleerd en volgde een langdurige periode van herstel. Haar platenlabel Lusafrica vulde de ontstane muzikale leegte uitstekend op door Radio Mindelo uit te brengen, een prachtig album vol niet eerder uitgebrachte opnames uit begin jaren zestig, destijds ingezongen bij diverse radiostations in Mindelo.

Nu is er eindelijk Nha Sentimento, een compleet nieuw album met veertien op haar lijf geschreven nummers. Cesaria’s bekende tekstschrijvers Teófilo Chantre en Manuel de Novas nemen het leeuwendeel van de songs voor hun rekening, met beiden zes songs. Ik weet niet of er nog nummers ‘op de plank’ zijn blijven liggen maar het zouden zomaar de laatste zes nummers van Manuel de Novas kunnen zijn geweest. Hij overleed helaas in september op 71jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. Het grote contrast is dat juist zijn bijdragen aan Nha Sentimento het album extra levenslust meegeven.

Hoogtepunt Tchôm Frio, voorzien van heerlijk subtiele blazers, het openingsnummer Serpentina en de dansbare coladeras Zinha en Holandesa Co Certeza, komen namelijk van zijn hand. Natuurlijk komt ook Cesaria’s onvoorwaardelijke liefde voor Kaapverdië aan bod in het zwoele Verde Cabo di Nhas Odjos. Tel daarbij op de uitstekende arrangementen van pianist en muzikaal leider Nando Andrade en de vakkundige productie van Jose da Silva en alle randvoorwaarden om Cesaria te laten schitteren zijn aanwezig. En dat doet de inmiddels 68 jarige zangeres wederom op bewonderenswaardige wijze. Op de voorkant van de (overigens schitterende) albumhoes kijkt Cesaria in gedachten verzonken en toepasselijk sentimenteel in de spiegel. Op de achterkant lijkt ze je aan te kijken en te denken: “ik kijk niet alleen meer terug maar durf ook weer vooruit te kijken!” Laten we hopen dat ze in staat zal blijven om nog jarenlang op te treden en haar fans te trakteren op nieuwe albums. Nha Sentimento smaakt, hoewel het een beproefd concept betreft, nog altijd naar meer.

Tracklisting Nha Sentimento:

 1. Serpentina
 2. Verde Cabo di Nhas Odjos
 3. Vento de Sueste
 4. Ligereza
 5. Zinha
 6. Fatalidade
 7. Esperanca di Mar Azul
 8. Sentimento
 9. Tchom Frio
 10. Noiva de Ceu
 11. Holandesa Co Certeza
 12. Resposta Menininhas de Monte Sossego
 13. Mam’Bia E So Mi
 14. Parceria E Irmandade