×

Recensie

World

29 april 2014

Catrin Finch & Seckou Keita

Clychau Dibon

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Astar Artes/Mwldan

Clychau Dibon Catrin, Seckou Finch, Keita World 4 Catrin Finch & Seckou Keita – Clychau Dibon Written in Music https://writteninmusic.com

Clychau Dibon. De kans dat er nu 9 van de 10 mensen opstaan en als uit één keel roepen waar deze combinatie van woorden voor staat, is niet heel groot. Toch, als je deze langspeler eenmaal geluisterd hebt en je eigen hebt gemaakt naar welke wonderlijke en tegelijk voor de hand liggende verbinding je hebt geluisterd, zit je veel dichter op de huid van de titel dan je nu denkt.

‘Clychau’ komt uit het Welsh en staat voor ‘bellen’. Bij het klaterende en bellende geluid dat harpen produceren, kun je je wellicht iets voorstellen. Catrin Finch, uit Wales, is een klassiek getrainde harpiste uit Wales die zorgt voor het Welshe deel van de titel en, daar mag je gevoeglijk van uitgaan, voor de Welshe invloeden op de langspeler. ‘Dibon’, uit het West-Afrikaans staat dan voor een neushoornvogel en laat zich ook omschrijven als de aanduiding van een van de bassnaren van de kora. Seckou Keita uit Senegal bespeelt de kora en doet dat op zijn beurt zeer vaardig.

Een album van slechts 7 nummers dat zich tegelijkertijd kenmerkt door enkel het gebruik van de twee genoemde instrumenten. Als een beekje klaterend in de bergen dat plots in twee stroompjes splitst terwijl je beide stroompjes blijft horen. Droom weg op de groene gedachten die mogelijk bij je opkomen en ervaar de nieuwe wereld die Catrin en Seckou naar je gebracht hebben.

Terwijl hier de rondjes die de langspeler in de speler manoeuvreert, toenemen, blijft de verwondering over de magie van dit album. Je zou denken aan Rivendell, het rustoord dat in ‘The Lord Of The Rings‘ zo een verfrissende werking heeft op de hobbits, Gandalf en de dwergen. Seckou en Catrin nemen je mee naar wat zij mogelijk ervaren als hun Rivendell. Er wordt met aandacht gemusiceerd terwijl beiden elkaar tegelijkertijd de ruimte geven om even hun eigen melodie, lijnen of accenten te zetten. Wanneer we daarbij meewegen dat afwisseling over de volle lengte van het album bestaat, dan is het niet vreemd dat het album al heel vele positieve reacties heeft opgeroepen. Afwisseling, geen gezochte stukken; twee muzikanten die samen een open en bijzonder aantrekkelijk album hebben opgenomen dat van voor tot achter je aandacht vraagt en waarbij je je steeds verbazen blijft over hoe de twee de composities hebben bedacht en hoe de samenwerking live tussen de twee zou kunnen verlopen.

Een heel mooi en sprankelend voorbeeld daarvan is ‘Robert Ap Huw Meets Nialing Sonko‘.  De twee instrumenten, overigens ook verwant aan elkaar, laten hier hun eigen Droste-effect horen door de ontmoeting voor te stellen tussen een zestiende eeuwse harpist en dichter uit Wales en een koning uit de geboortestreek van Seckou Keita die teveel belasting bij zijn mensen ophaalde. Een wonderwel werkende combinatie over de hele duur van het album. Harp en kora steeds in stimulerend samenspel. Zo logisch in elkaar passend als hier de nummers zijn, kom je het maar zelden tegen. Petje af voor de speelsheid, de inventiviteit en de warmte die op het album zo nauw aan elkaar verwant zijn.



  1. Genedigaeth Koring-Bato
  2. Future Strings
  3. Bamba
  4. Les Bras De Mer
  5. Robert Ap Huw Meets Nialing Sonko
  6. Ceffylau
  7. LLongau Térou-Bi