Carmen Souza met 2 prijzen en nieuw album naar NSJ-Club
Door op 24 maart 2013

Artiest: Carmen Souza

Carmen Souza is terug in Nederland met een nieuw album en twee prachtige prijzen onder haar arm. Souza’s eclectische mix van Creoolse melodieën, morna en jazz leverde haar onlangs twee Cabo Verde Music Awards op. Niet niks in een land dat zoveel muzikaal talent voortbrengt.

Soepel, scattend, fluweelzacht met af en toe een sexy rasp: Carmen Souza meandert ogenschijnlijk moeiteloos door haar jazzy tunes. Souza’s zonnige Afro-Caraïbische sound zou je haast doen vergeten dat haar roots op de Kaapverdische Eilanden liggen. Zonnig, zeker, maar ook de oorsprong van de Kaapverdische blues morna waar Cesária Évora zo beroemd mee werd. Die licht-melancholische ondertoon, met hier en daar een hint van , van liefdevol gemis, klinkt door in Souza’s songs en geeft haar sprankelende stem extra glans. De basbegeleiding van Souza’s muzikale wederhelft Theo Pas’çal biedt precies het juiste tegenwicht.

Vorig jaar bracht ze haar vierde studioalbum Galileo uit, Kachupada – een verwijzing naar cachupa, Kaapverdisch soulfood met een keur aan ingrediënten. Het toonaangevende Franse Jazz Mag omschreef het recept van Kachupada als ‘een snufje Billie Holiday, een hint Nina Simone, een klank als van Ella en de rebelse kant van Mina Agossi… een unieke en originele stijl.’

Op donderdag 4 april is ze live te zien in de North Sea jazz Club. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de site van North Sea Jazz Club.

Kijk hieronder naar Kachupada live en de albumtrailer: