Braziliaans-Malinees supertrio in Bimhuis!
Door op 22 maart 2013

Band: Antunes, Diabate en Scandurra
Album_title: A Curva Da Cintura
Genre: World/Afrikaans/Braziliaans

Het Braziliaans-Malinesese trio Arnaldo Antunes, Toumani Diabaté en Edgard Scandurra zal op maandag 11 april een eenmalig Nederlands optreden in het Bimhuis te Amsterdam verzorgen.

Het is een ontmoeting van geestverwanten uit verschillende werelddelen: de samenwerking tussen de Malinese superster Toumani Diabaté, de Braziliaanse zanger/dichter Arnaldo Antunes en de eveneens Braziliaanse gitarist Edgard Scandurra. Hun even unieke als intense muziek laveert tussen liedjes en poëzie, tussen traditie en improvisatie.

Toumani Diabaté wordt algemeen beschouwd als de beste kora-speler ter wereld en met zijn instrument – een snaarinstrument met een kalebas als klankkast – weet hij cultuurverschillen te overbruggen. Zijn debuutalbum Kaira uit 1987 werd in één dag opgenomen maar geldt nog steeds als een van de beste kora-albums ooit. Diabaté  werkte in het verleden samen met bluesgitarist Taj Mahal, Björk en de Amerikaanse Roswell Rudd, maar werd vooral bekend door zijn samenwerking met de IJslandse zangeres Björk. Ook oogstte Diabaté veel waardering voor zijn bijdrage aan het album In the Heart of the Moon van Ali Farka Touré – de cd ontving in 2006 een Grammy Award voor Best Traditional World Music Album.

Scandurra en Antunes hebben beiden hun roots in de Braziliaanse pop en rock. Scandurra maakte furore met de band Ira! en Antunes werd bekend met de rockgroep ‘Titãs’, een band die wereldwijd meer dan 6,5 miljoen albums verkocht. In 2008 werd Antunes door het Amerikaanse poptijdschrift Rolling Stone opgenomen in de lijst van 100 grootse Braziliaanse muzikanten ooit, naast onder andere Tim Maia en Tom Jobim.

Het album A Curva Da Cintura van het trio laat een unieke mix horen van westerse invloeden en Malinese pop en blues. Een fascinerende, kalme plaat die van tijd tot tijd ook stevige psychedelische uitspattingen kent Het album werd positief ontvangen door pers en publiek: ‘A Curva Da Cinturra is van grote klasse en een van de meest fascinerende World albums van dit jaar, aldus Written.