Brasil Festival Amsterdam in oktober en november 2011
Door op 30 september 2011

Genre: World

De komende maanden zal er een groots Brasil Festival gehouden worden in Amsterdam. Met grote namen uit de Braziliaanse muziek als de Assad Family, Arturo Verocai en Egberto Gismonti.

De bezoekers van de persconferentie werden bij de ingang van het Concertgebouw al verwelkomd met Braziliaanse dans en in de Koorzaal zelf door muziek van de groep Zamumba. Het Brasil Festival is het derde grote festival na het China en India festival en hoopt zo’n 70.000 bezoekers te trekken, vertelde Simon Reinink, voorzitter van de Stichting Brasil Festival Amsterdam. ‘De crossover is in Brazilië geboren,’ was een van zijn statements. Na hem nam journaliste Saskia Törnqvist het woord, ze is de hoofdredactrice van het inhoudelijk goed verzorgde programmaboek dat ook als bijlage bij de Volkskrant verscheen. Ze maakte een rondgang langs alle programma-onderdelen zoals de klassieke muziek van Villa Lobos, de invloed van de Europese barok op de Braziliaanse muziek maar ook die van de Indianen en van de zwarte bevolking (zoals de candomblé); ze benadrukte de diversiteit van de Braziliaanse muziek en wees er op dat Braziliaanse jazz en rap ook op het festival te horen zal zijn. De Assad Family (de opening op 3 oktober. Concertgebouw), Arturo Verocai (16 oktober. Paradiso), Egberto Gismonti (19 november. Tropentheater) zijn de grote namen maar ook de Braziliaanse percussionist Airto Moreira die op zal treden met Toots Thielemans (5 oktober. Concertgebouw).

De tegenwoordig in Nederland wonende Ceumar brengt op 21 oktober in het Concertgebouw een programma , gebaseerd op de choro samen met het Krasz Collective. Ze zong tijdens de persconferentie het mooie As Rosas Não Falam.

Het Brasil Festival brengt niet alleen muziek maar ook theater, dans, film en diverse lezingen. De Nederlands/Braziliaanse theatergroep Teatro Munganga liet een kleurrijk voorproefje zien uit de kindervoorstelling ‘Orixas en de schatkist van de oorsprong’ dat 2 oktober wordt gespeeld in het Tropentheater. Qua dans zal er samba, forro en klassieke dans te zien zijn. Suzie Blok van Dansmakers Amsterdam vertelde over 2 projecten waarin deze dansgroep samenwerkt met Braziliaanse dansmakers. Ze gaan daarvoor naar Brazilië. De voorstellingen worden van 11 t/m 13 oktober en van 20 t/m 23 oktober gespeeld in De Melkweg.

Braziliaanse films en documentaires worden vertoond tijdens het IDFA documentaire festival (16 t/m 27 nov). Een compilatie van enkele films gaf een beeld van wat we kunnen verwachten, zoals A Night in 67 en Intermissions 2004 (waarin de Braziliaanse president Lula wordt gevolgd tijdens zijn verkiezingscampagne).

(Rik van Boeckel)

Written in Music Nieuwsbrief