Bongomatik – Espanderland
Door op 28 maart 2017

Band: Bongomatik
Album_title: Espanderland
Genre: World
Release_date: 12/16/2016
Label: Indieplant
Rating: Drie sterren (3)
Espanderland Bongomatik
3
3

Het Nederlandse Bongomatik is er weer. Het collectief dat een mix van luchtige, maar bovenal energieke pop, latin en jazz brengt brengt Espanderland uit, een album vol radiovriendelijk potentieel.

Het in Rotterdam opgerichte Bongomatik verwijst naar de Bongomatik Company die in de fifties en sixties furore maakte met te gekke ontwerpen voor gadgets en keukenmachines. Zo werd Bongomatik synoniem voor alles wat hip, cool en trendy was. Maar ook nu, anno 2017, zou de term kunnen opgaan voor de sound van de groep gezien de mix van speelse, vrolijke pop/latin/jazz leven in de brouwerij brengt. Hoewel de groep flirt met een retrokantje staat de groep voor een modern geluid (bv. WhatsApp Breakup) waarin cubaanse soul, desert groove, funk en boogie opduiken.

Toch zijn er sinds het debuut uit 2011 ontegensprekelijk dingen veranderd voor de door Jens Kerkhoff en Mick Pauwe opgerichte band. Zo wordt het derde album, de opvolger van Live Your Life (2013) volledig gefinancierd met crowdfunding en heeft de groep voor élke track van het album een videoclip gemaakt.

Dé aantrekkingskracht van de band is het gegeven dat ze allerlei muziekgenres en stijlen, gaande van jazz, funk, reggae tot cumbia, met elkaar mengt. Zo verwijst de aanstelijke, wat naar Manu Chao neigende titeltrack, met de Colombiaanse salsazanger Alberto ‘Beto’ Caicedo op zang, naar Latijns-Amerika. En ook elders op het album duikt de o zo zwoele latinvibe op.

Met Beto op trombone en Jorge Cruz op trompet zijn er heerlijke blazers aanwezig. Bovendien is er een organisch, warm klinkend groepsgeluid dat versterkt wordt door de aanwezigheid van DJ Moodfood. Kortom: Bongomatik moet het hebben van groove, latin en funk en feest met een fijne knipoog. Een hele muzikale bende die erop uit is om elke zaal te veroveren met swing en dans, zoals tijdens Bailando en Lupita die ongetwijfeld de beentjes doen strekken.

Daarvoor verantwoordelijk is de exotische zang met naast Caicedo ook de Nederlands/Argentijnse Xiomara Virdo en de Antiliaanse Yumarya Grijt. Zij worden omringd door goed volk als gitarist Thomas Hilbrandie, trompettist George Pancras en toetsenist Leon Den Engelsen. En met jazzdrummer Pim Dros, bassist Mick Paauwe en congaspeler Jens Kerkhoff zit het ook ritmisch meer dan snor.

Leuk is ook dat iedereen op dit Bongomatik album bijdraagt in tekst/muziek. Dat zorgt voor variatie. Neem het wat grappige Squirrel Invasion die aangeeft dat Bongomatik niets heeft met sérieux. De tracks vloeien los in elkaar over. Zo af en toe neemt de groep het feestpedaal wat terug zoals het soulvolle Neuspen.

Het materiaal op dit Espanderland klinkt vrolijk, zonnig en is de soundtrack bij menig feestje. Hoewel erg radiovriendelijk en aangenaam in het oor is de moeilijkheid dat het soms wel érg luchtig klinkt, zoals het met gitaarwerk ondersteunde Yeah Yeah. Ergens is dat part of the deal bij Bongomatik, die naar eigen zeggen een Happiness Factory is.

Espanderland is leuke feelgoodmuziek, al zijn er ook zachtere toetsen (het luie Perfect Gent met knappe vocals en gitaarwerk). Toch overheerst de funfactor en het speelse element (Tintin’s Tintal Tintle) en afsluiter Nog Eentje Dan geeft de ingesteldheid van de groep erg goed weer.

Tracklisting Espanderland:

 1. Espanderland
 2. Whatsapp BreakUp
 3. Lupita
 4. Squirrel Invasion
 5. Neuspen
 6. Yeah Yeah
 7. Bailando
 8. Happiness Factory
 9. Kitamo Gnob
 10. Perfect Gent
 11. Tintin Tintal Tintle
 12. Nog Eentje Dan