Bonga – Hora Kota
Door op 16 maart 2012

Band: Bonga
Album_title: Hota Kota
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 02/09/2012
Label: Lusafrica / Coast to Coast
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3059945
Hota Kota Bonga
3.5
3.5

Na lange afwezigheid is Bonga weer teruggekeerd naar zijn geboorteland Angola om daar extra inspiratie op te doen voor zijn dertigste! album. Op Hora Kota (’de tijd van de ouderen’) treffen we weer elf nieuwe doch zeer vertrouwd klinkende Bonga-songs aan.  Aangevuld met de twee fraaie bonustracks Dikanga, een duet met de Franse actrice Agnès Jaoui en (hoe symbolisch) Angola, dat  Bonga in 2010 samen met de Franse zanger Bernard Lavilliers opnam voor diens album Causes Perdues et Musiques Tropicales, blijft Bonga doen waar hij al jaren goed in is: het op prachtige wijze vaderlandslievend vervlechten van de Angolese en andere Afrikaanse muziekstijlen met sociaalbewuste teksten en thema’s.

Hora Kota komt langzaam op gang maar na het rustig kabbelende Lelu is het de meeslepende titelsong die meteen indruk maakt, om vervolgens vanaf Mau Pagador de heupen echt los te laten schudden. De typische Bonga-sound heeft veel verwantschap met de muziekstijlen die we kennen uit Kaapverdië. Met zijn vaak schurende, raspende stemgeluid, waarbij hij zichzelf begeleid op de dikanza (Angolese ’schraapstok’, weet Bonga regelmatig de juiste gevoelssnaar te raken en te vermaken. Hoe vrolijke de vele melodiën ook mogen klinken, de belangrijke sociale thema’s zoals de tegenstelling tussen arm en rijk en het niet verloochenen van het geboorteland worden regelmatig aangekaart. De dansbare nummers Kambuá, Sai de Cena en vooral Kapetas, dat een heerlijk voortstuwend ritme koppelt aan een mooi, helder gitaargeluid, overtuigen. DJ Marado valt op door  het fraaie Zydeco-achtige intro, het mid-tempo Boto Boto kent fraaie koortjes en Zona Blué is een waardige, ontspannen afsluiter.

Met Hora Kota voegt Bonga werderom een mooi album toe aan zijn toch al zo grote en imposante oeuvre. Toch blijken veel mensen hem in Nederland nog niet te kennen. Laat dit nieuwe album voor hen een prima introductie zijn om deze ’ster’ uit Angola en zijn (levens)werk te ontdekken.

Tracklisting Hora Kota:

 1. Lelu
 2. Hora Kota
 3. Carripana
 4. Mau Pagador
 5. Kambuá
 6. Kepetas
 7. DJ Marado
 8. Boto Boto
 9. Sai de Cena
 10. Fontinhas
 11. Zona Blué
 12. Dikanga (bonustrack met Agnès Jaoui)
 13. Angola (bonustrack met Bernard Lavilliers)