Bombino in Tolhuistuin en op Zomerparkfeest Venlo
Door op 01 augustus 2011

Artiest: Omara Bombino Moctar
Album_title: Agadez
Genre: World

Op 6 en 13 augustus a.s treedt de Tuareg zanger/gitarist Omara ‘Bombino’ Moctar uit Niger op in achtereenvolgens de Tolhuistuin, Amsterdam, en op het Zomerparkfeest in Venlo. In oktober zal hij zes keer optreden tijdens de World Sessions.

Onlangs bracht Bombino het veel geprezen album Agadez (Cumbancha) uit, in juni stond hij op Festival Mundial, het Nyama Festival in Delft en The Hague African Festival. Wie zijn muziek toen gehoord heeft, zal zeker meteen gepakt zijn door de desert rock van de jonge Tuareg. Hij is geïnspireerd door de eerste Tuareg gitaristen zoals Intayaden (Mali), maar ook door Ali Farka Touré en Jimi Hendrix. Op sommige tracks is goed te horen dat hij vaak naar Jimi Hendrix heeft geluisterd. Hij zag video’s van concerten van Hendrix toen hij in Algerije en Libië woonde.

Zoals vele Tuareg was hij gevlucht voor het optreden van de militairen tegen de Tuareg rebellen. Luisterend naar Agadez kun je ook de muzikale verwantschap met Tinariwen goed horen. Voordat hij met zijn eigen songs begon, speelde hij nummers van Intayaden, die onder meer met Tinariwen speelde.

Bombino is afkomstig uit Agadez, een stad in het noorden van Niger, gelegen in de Sahara. Tegenwoordig woont hij in Niamey, de hoofdstad van Niger. Bombino’s songs gaan over vriendschap, liefde, de problemen van de Tuareg zoals gebrek aan onderwijs. Hij zingt ze in het Tamasheq, een Lbico-Berbertaal.

Er is een mooie documentaire gemaakt over Bombino en de Tuareg cultuur door Ron Wyman die Bombino’s eerste album produceerde.

Concerten:

  • zaterdag 6 augustus: Tolhuistuin – Amsterdam
  • zaterdag 13 augustus: Zomerparkfeest – Venlo

World Sessions

  • dinsdag 11 oktober: Oosterpark – Groningen
  • donderdag 13 oktober: Korzo – Den Haag
  • vrijdag 14 oktober: MC Frits Philips – Eindhoven
  • donderdag 20 oktober: Vredenburg Leeuwenbergh – Utrecht
  • vrijdag 21 oktober: De Doelen – Rotterdam
  • zaterdag 22 oktober: Podium Mozaïek – Amsterdam