Belangrijkste Albums World 2012
Door op 27 december 2012

Brazilië rules in 2012! Een goede muzikale opsteker voor het land dat de komende jaren de organisatie van het  WK voetbal en de Olympische Spelen voor zijn rekening neemt en dus nog meer in de spotlights zal komen te staan. Lucas Santtana en het trio Antunes, Scandurra en Diabate maakten met voorsprong de beste albums van dit jaar. Daarnaast maakte ook Criolo met Nó na Orelha een spannende plaat en werd het beste werk van legende Tim Maia na jaren voorwerk eindelijk op prachtige wijze voor de fans vastgelegd.

Daar waar vorig jaar Afrika nog de dienst uitmaakte met geweldige albums van Fatoumata Diawara en Tinariwen, is dat werelddeel dit jaar iets minder prominent aanwezig in onze jaarlijst. Toegegeven, de albums van Antibalas en Staff Benda Bilili  staan bol van kwaliteit en behoren zeker tot het beste werk dat het continent dit jaar voorbracht. Ook The Souljazz Orchestra en de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca hebben zich laten inspireren door Afrika en dat is duidelijk terug te horen op hun fraaie nieuwe albums. Tot slot is er nog de unieke samenwerking tussen Idan Raichel en Vieux Farka Touré die tijdens The Tell Aviv Session het beste bij elkaar naar boven halen.

Latijns-Amerika krijgt ook eervolle vermeldingen in onze lijst met de tropische muziekmix van Ondratropica (project van Will Holland, die ook al met Quantic tot de beste albums Soul/Hiphop doordrong) en het schitterende, rustige nieuwe album van Martá Gomez.