Banda Black Rio – Super Nova Samba Funk
Door op 01 augustus 2011

Band: Banda Black Rio
Album_title: Super Nova Samba Funk
Genre: World/Soul/Funk
Label: Far Out Recordings, Far Out Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2966224
Super Nova Samba Funk Banda Black Rio
4
4

Elf jaar na het comeback album Rebirth (2000) keert Banda Black Rio overtuigend terug aan het soul-funk-front met hun zesde album Super Nova Samba Funk. De Braziliaanse samba soul en funkband Banda Black Rio werd in 1976 opgericht  door saxofonist Oberdan Magalhães en borduurde succesvol voort op het Soul Brasileiro-genre, dat tien jaar daarvoor zijn hoogtijdagen kende. Eind jaren zeventig was de band zeer productief, getuige de prima albums Maria Fumaca (hun debuutplaat uit 1977), Gafieira Universal (1978) en SaciPererê (eveneens 1978). Met name Gafieira Universal geldt als grote smaakmaker van de Braziliaanse jazz-funk.

Toen Oberdan stierf in 1984 stopte de band met opnemen en optreden. Pas in de jaren 90 werd de muziek van Banda Black Rio herontdekt en via Far Out Recordings eigenaar Joe Davis kregen DJ’s als Gilles Peterson en Norman Jay de beschikking over de vinyl-albums van de band, waarna Incognito en rapper Mos Def nummers van Banda Black Rio opnieuw onder de aandacht van een groter publiek brachten. Dit resulteerde uiteindelijk in het comeback album Rebirth, waarbij de zoon van Oberdan, William Magalhães de rol van zijn vader overnam.

Super Nova Samba Funk is zonder twijfel het meest ambitieuze project dat de band ooit ondernam. Het oorspronkelijke uitgangspunt van de band, het ‘vieren’ van de muzikaliteit van ‘zwart’ Brazilië middels overtuigende, krachtige, in teksten verpakte boodschappen, gecombineerd met pure en pakkende soul, jazz, funk, samba en gafieira, staat nog altijd als een huis. Hoewel de sound over het algemeen is gepolijster klinkt dan ten tijde van hun gloriedagen, gaat dit gelukkig niet ten koste van de kwaliteit. Super Nova Samba Funk laat een swingend en zomers geluid horen, waarbij de vele gastmuzikanten niet alleen vakwerk leveren maar zich tevens prima schikken in hun ondersteunende rol in dit project en hierdoor vaak zorgen voor de slagroom op de toch al zo heerlijke taart.

Zo is Seu Jorge van de partij op Louis Lane, één van de vele swingende hoogtepunten op het album en op Lindos Olhos, samen met Don Pixote. De nieuwe Luaka Bop-held Marcio Local tilt Quem Vem Lá naar een (nog) hoger niveau en niemand minder dan Elza Soares, de legendarische samba-zangeres, leeft zich volledig uit in het passievolle Isabella. Flame Killer & God PT3 zorgen voor de toegevoegde hiphop-elementen op Back To The Project en ook Pyroman vertoont zijn kunsten op het dynamische, van pompende beats voorziene, Paname. Maar ook zonder hulp van bekende gastmuzikanten maakt Banda Black Rio indruk. América Do Sul en Final Feliz lijken bijvoorbeeld gemaakt om chronisch gedraaid te worden in overvolle strandtenten, verslavend lekker!  Daarnaast staan er, zoals gebruikelijk op de albums van Banda Black Rio, een aantal funky instrumentale nummers op het album. Opener Super Nova Samba Funk (9 No Samba) en Samba Nova zorgen weer voor de herkenbare en lekkere Braziliaanse funk-grooves.  Toch kent het album ook de benodigde rustpunten. De relaxte R&B-track It’s The Time is hier een uitstekend voorbeeld van. Twee grootheden uit de Braziliaanse muziekcultuur zorgen voor een ontspannen, doch overtuigend slot. Gilberto Gil’s fraaie, subtiele voordracht op Irerê is de waardige voorbode voor de bedwelmend mooie afsluiter Aos Pés Do Redentor, met een Caetano Veloso in topvorm.

Tracklisting Super Nova Samba Funk:

 1. Super Nova Samba Funk (9 No Samba)
 2. Louis Lane (Feat. Seu Jorge & Mano Brown)
 3. América Do Sul
 4. Quem Vem Lá (Feat. Marcio Local)
 5. Samba Nova
 6. Som Preto
 7. Deixa Estar (Feat. Aleh)
 8. Nossa Jornada
 9. It’s The Time
 10. Back To The Project (Feat. Flame Killer & GOD PT3)
 11. Paname (Feat. Pyroman)
 12. Isabela (Feat. Elza Soares  & Cesar Camargo Mariano)
 13. Lindos Olhos (Feat. Seu Jorge & Don Pixote)
 14. Final Feliz
 15. Irere (Feat. Gilberto Gil)
 16. Aos Pes Do Redentor (Feat. Caetano Veloso)

Written in Music Nieuwsbrief