Ayub Ogada – En Mana Kuoyo (vinyl re-issue)
Door op 12 augustus 2017

Artiest: Ayub Ogada
Album_title: En Mana Kuoyo (vinyl re-issue)
Genre: World
Release_date: 08/10/2017
Label: Real World Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3696863
En Mana Kuoyo (vinyl re-issue) Ayub Ogada
4.5
4.5

Het blijft een opvallend verhaal hoe Ogada bij Real World terecht kwam. Vanuit zijn geboorteland Kenia verhuisd naar Engeland en aldaar beland op straat zijn geld aan het verdienden als muzikant, werd hij door het grote Womad-festival zo bijzonder gevonden dat ze hem vroegen daar op te treden. Nog geen jaar later bevond hij zich in de vermaarde Real World studio’s om daar een album op te nemen.

Hij maakte uiteindelijk in 1983 zijn debuut En Mana Kuoyo, dat grote indruk maakte. Opgenomen in de buitenlucht bij de studio’s is En Mana Kouyo een album waarop het volle talent van Ogada vrij komt. Weliswaar begeleid door een band is het vooral Ogada die met zijn prachtstem en nyatitispel frontaal te horen is. De nyatiti is een traditioneel Keniaans instrument dat weg heeft van de lier en een ruimtelijke warme tegelijk resonerende klank geeft.

De songs op En Mana Kuoyo hebben allen een ingetogen sfeer waardoor het spel en de stem van Ogada optimaal tot hun recht komen. De teksten verhalen over zijn thuisland en verhalen met weemoed over zijn familie, vrienden en het leven aldaar. Als hij in Kothbiro verhaalt over de naderende regen kun je de beelden er als vanzelf bij denken.

En Mana Kuoyo is een intrigerend en emotioneel album. De stem en het nyatitispel van Ogada hebben een haast zalvende werking op de ziel.

Na het uitbrengen van En Mana Kuoyo was Ogada betrokken bij een aantal samenwerkingsprojecten en filmsoundtracks. Ook pakte hij een carrière als acteur op. Hij keerde in 2007 definitief naar Kenia terug. En Mana Kuoyo is een waardevol document van zijn tijd in Engeland maar met het hart nog steeds vol bij zijn thuisland.

Tracklisting En Mana Kuoyo:

 1. Obiero
 2. Dala
 3. Wa Winjigo
 4. Ero
 5. Thum Nyatiti
 6. Kronkrohinko
 7. Chiro
 8. 10%
 9. Ondiek
 10. Kothbiro
 11. En Mana Kuoyo