×

Recensie

World

07 november 2016

Anoushka Shankar

Land of Gold

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Deutsche Grammophone

Land of Gold Anoushka Shankar World 4 Anoushka Shankar – Land Of Gold Written in Music https://writteninmusic.com

De vluchtelingencrisis laat niemand onberoerd, ook Anoushka Shankar niet. Met de geboorte van haar tweede kind boog ze zich over de wereld waarin haar kind zal opgroeien. Iedereen is op zijn manier bezig met een ‘thuis’, een plaats waar het op zijn minst veilig is. Op haar nieuwste album Land of Gold smeedt ze het thema om in tien nieuwe songs. We hebben een humanitaire plicht tegenover elkaar, zo stelt ze.

De Indiase Shankar is een wereldartieste om rekening mee te houden. Als dochter van de geniale Ravi Shankar staat ze in de wereld met een heldere opdracht, nl. om muziek tot stand te brengen en harmonie en dialoog tussen groepen en samenlevingen te bevorderen. In een omgeving die bol staat van oorlog, politiek wanbeleid zag ze zich ertoe verplicht om een muzikaal statement te maken, want net dat is Land of Gold. Het album kwam voort uit een emotionele connectie met globale evoluties zoals het vluchtelingenthema. Denk gerust maar aan het beeld van de Syrische Aylan Kurdi, die symbool werd van een humanitaire beweging. Het kan echt niet eenvoudig zijn om in de spiegel te kijken, zoals ze in het begeleidend boekje zelf doet, maar het besef dat ook wijzelf deel uitmaken van het probleem is een klein begin.

Als we even haar muzikaal cv overlopen valt op dat de artieste de laatste jaren uitstekend werk aflevert ( Traces of You, Home – waarop ze met Norah Jones samenwerkte – is nog geen jaar oud!) en kan buigen op een reeks classics (zoals Traveller, ..). Daarnaast werkt ze regelmatig samen met de meest uiteenlopende artiesten, gaande van Sting, Thievery Corporation, Nithin Sawhney, Rodrigo Y Gabriela Herbie Hancock tot de klassieke muzikant Joshua Bell. Diversiteit troef, en dat geldt ook voor de manier waarop deze muzikante albums maakt. Zo steekt ze op het nieuwe album de hand uit naar M.I.A., Vanessa Redgrave, beatmaker Blaqstarr, het Girls For Equality koor en Alev Lenz. Vrijwel allemaal vrouwen, waarmee ze uitdrukt dat ze de repressie tegen de vrouwelijke stem niet neemt. Ook hier: een erg sterk statement van iemand die ook effectief doet wat ze zegt.

Het nieuwe Land of Gold – opgenomen in studio’s ergens tussen London, New York en Toscanië – komt in zekere zin organisch voort uit de voorganger Home waarop ze zich de vraag stelt wat een ‘thuis’ zoal kan zijn, welke rol die heeft. Samen met haar man Joe Wright (die het producerszitje in beslag nam) maakte ze een erg toegankelijk album dat evenwel behoorlijk diep gaat.

Op alle songs bespeelt Shankar de sitar. Dus wat dat betreft niets nieuw onder de zon, al laat ze zich met een erg professioneel team omringen: zo duiken bijvoorbeeld de ruimschoots ervaren Larry Grenadier op bas en Manu Delago (hang, drums, percussie, beat programming) op. Een ‘klassieke’ Shankar zou je dan verwachten. Integendeel: La Shankar verrast, en wel door de manier waarop ze haar sitarsound verrijkt met frisse, nieuwe ideeën.

Zo opent ze het album met het veelzeggende Boat To Nowhere, dat overduidelijk aan de werkelijkheid ontleend is. Een enkeltje richting niemandsland, het zal je maar overkomen. Al gauw wordt een exotische sfeer opgeroepen, al contrasteert ze het met de dieper liggende onzekerheid van zo’n uitputtende reis. Ook verderop is de wilde, ruwe zee een inspiratiebron. Op Remain The Sea werkt ze bijvoorbeeld met Vanessa Redgrave samen die een gedicht van Pavana Reddy leest. Een erg pakkend moment dat niemand koud kan laten.

Tijdens Secret Heart wisselt ze drukkere en intieme passages met elkaar af. En samen met rapster M.I.A. weet ze op Jump In (Cross The Line), onder meer via beats en raps, de klassieke sitarsound te verbreden. Ze zoekt expliciet naar nieuw muzikaal terrein en ontgint dat bijvoorbeeld ook op het wondermooie, zelfs filmische Dissolving Boundaries.

Opvallend, in vergelijking met voorganger Home, is dat Shankar de songs erg kort houdt. Geen dik tien minuten lang aanhoudende huzarenstukjes (tenzij het fantastische, krachtige Crossing The Rubicon), maar echt ‘songs’ die telkens een ander gezicht van Shankar laten zien. Een van de uithangbordjes is de sfeervolle titeltrack, een uiterst poëtische en warmbloedige compositie. Al zitten de paradepaardjes vooral in de staart met Say Your Prayers en Reunion.

Land Of Gold is internationale klasse. Niet dat Anoushka Shankar nog echt veel te bewijzen heeft. Met dit album laat ze horen dat ze niet onbewogen blijft bij wat er zich zoal in de wereld voltrekt. Verder hopen we dat ze onze contreien gauw eens aandoet om haar nieuwste muzikale creatie te presenteren.



  1. Boat To Nowhere
  2. Secret Heart
  3. Jump In (Cross The Line)
  4. Dissolving Boundaries
  5. Land Of Gold
  6. Last Chance
  7. Remain The Sea
  8. Crossing The Rubicon
  9. Say Your Prayers
  10. Reunion