Andy Palacio – Watina
Door op 22 maart 2007

Artiest: Andy Palacio
Album_title: Watina
Genre: World
Release_date: 03/22/2007
Label: Pinnacle
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2292245
Watina Andy Palacio
4
4

Met Watina heeft de uit Belize afkomstige Andy Palacio zijn ware meesterschap afgelegd. De Afrikaanse grooves en beats met verhalende teksten over de oorsprong van zijn eigen volk klinken zo overtuigend dat hij de wereld er, zonder twijfel, mee zal gaan veroveren.

Het Centraal-Amerikaanse land Belize (naast Guatamala en ten zuiden van het Mexicaanse schiereiland Yacatan) staat nu niet bepaald bekend om zijn muzikale erfgoed. Natuurlijk gebeurt er ook in dat kleine land op muzikaal gebied genoeg maar niet eerder werd een artiest groot genoeg om in het buitenland eens flink onthaald te worden. Met Andy Palacio is dat de laatste jaren flink aan het veranderen. Met zijn nieuwe album Watina heeft hij daarnaast de juiste warmbloedige sfeer gevonden om een groot publiek aan te spreken. Vreemd genoeg heeft hij daarvoor van zijn door soca, son, merengue en andere Caribische en Zuid Amerikaanse muziekstijlen doortrokken songs moeten afstappen. De stijl waarmee hij de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde en veel succes boekte.

Voor het nieuwe album zocht hij naar de roots van zijn volk die, zoals zoveel landen aan de kust van Midden en Zuid-Amerika, in Afrika liggen. De afkomst voor de bevolking van Belize ligt grotendeels bij de Garifuna stam, die onderweg van Afrika schipbreuk leden dichtbij het Caribische eiland St.Vincent en van daaruit veelal Belize als uitvalshaven kozen. Palacio is jaren bezig geweest de juiste sfeer en songs en muzikanten te vinden om dit album tot stand te brengen en dat is bij het beluisteren van Watina goed te horen.

Het album ademt Afrika in alle facetten en finesses. Niet alleen de muziek klinkt vol kleur en passie, dat doen ook de teksten. Die zijn vol historische gebeurtenissen verhalend en in de originele garfuna taal gezongen teksten en gaan over de zware strijd die de ‘slaven’ hebben moeten leveren om hun eigen identiteit (of delen daarvan) van generatie tot generatie te kunnen overdragen. Watina is daarmee een zeer waardevolle en prachtige ode aan zijn voorouders.

Tracklisting Watina:

 1. Watina (I Called Out) (4:43)
 2. Weyu Larigi Weyu (Day By Day) (4:22)
 3. Miami (3:44)
 4. Baba (Father) (4:01)
 5. Lidan Aban (Together) (4:44)
 6. Gaganbadiba (Take Advice) (4:19)
 7. Beiba (Go Away) (4:06)
 8. Sin Precio (Worthless) (3:18)
 9. Yagane (My Canoe) (2:24)
 10. Aguyuha Niduhenu (My People Have Moved On) (5:14)
 11. Ayo Da (Goodbye My Dear) (3:27)
 12. Amuyengü (In Times To Come) (5:28)