Amsterdam Roots Festival viert 15-jarig jubileum op grootse wijze van 5 t/m 8 juli
Door op 05 juni 2012

Genre: World

Het Amsterdam Roots Festival bestaat 15 jaar. Reden voor een groots feest. In dit jubileumjaar pakt men uit met een selectie van meer dan 30 grensverleggende cross-overs uit de hele wereld. Muziekliefhebbers van alle leeftijden en met verschillende smaken weten de weg te vinden naar het festival dat haar programma uitvouwt in vier Amsterdamse zalen en het sfeervolle Oosterpark; vorig jaar trok Amsterdam Roots zo’n 60.000 bezoekers.

images

Roots Indoor vindt plaats op 5, 6 en 7 juli in de Melkweg, Paradiso, Bimhuis en het Muziekgebouw aan ’t IJ met een line up van internationale artiesten. Er is Portugese fado van Ana Moura, soulvolle morna van de Kaapverdische Aline Frazão, oriëntaalse jazz, rock; world van de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf (foto), punk meets Ethiojazz met the Ex & Getatchew Mekuria, er is inventieve sample hiphop van Chiddy Bang, een muziekfilm uit Libanon tijdens Roots in Beeld, Zuid-Amerikaanse cumbia van Celso Piña en cubatón, een pittige mix van de reggaeton en Cubaanse percussie, van Gente de Zona.

800px-Festival_du_bout_du_Monde_2011_-_Bonga_en_concert_le_6_août-_008

Op zondag 8 juli sluit Roots traditiegetrouw af in het Oosterpark met het gratis openluchtfestival de Alliantie Roots Open Air. Een volle dag met aanstormende talenten en (inter)nationale artiesten van formaat dwars door elkaar heen geprogrammeerd. Bijzonder zijn de speciaal voor het jubileum naar Roots teruggekeerde gasten uit eerdere jarengangen Danyel Waro, swingende en geëngageerde percussie van La Réunion, en de levende legende van de Angolese muziek Bonga (foto), die zich al zijn leven lang inzet voor de situatie in zijn land. Verder op het programma het zinderende combo JuJu (Justin Adams en Juldeh Camara), een chemische reactie waarbij westerse blues rock en sahara sounds een geheel worden. Maar ook een optreden van de Congoleze rapper met de vintage touch Baloji en de Colombiaanse feestgangers van Systema Solar. En natuurlijk is er de Roots Bazaar. Op deze wereldmarkt met meer dan 125 kramen kan je de hele middag flaneren: laat je nagels doen, shop till’ you drop, eet je buik rond met gerechten uit de wereldkeuken en dans het er weer af bij één van de vele dansworkshops op Dance Court.

In de aanloop naar het festival organiseert Amsterdam Roots in samenwerking met de Alliantie, Stichting Nowhere en Studio West de talentenjacht de Alliantie Roots on the Road. In Amsterdam Oost en Nieuw West battlen jonge muziektalenten tegen elkaar in de voorrondes om een plekje in de finale op het Urban Groove podium tijdens de Alliantie Roots Open Air op 8 juli. De winaar krijgt 500 euro om zijn carrière te kick starten.

Alle benodigde extra informatie vindt u in dit prachtige programmaboekje: http://issuu.com/amsterdamrootsfestival/docs/amsterdamroots2012

Daarnaast heeft Amsterdam Roots een vernieuwde website: http://amsterdamroots.nl