Amsterdam Klezmer Band – Mokum
Door op 25 januari 2012

Band: Amsterdam Klezmer Band
Album_title: Mokum
Genre: World/Klezmer
Release_date: 01/20/2012
Label: Essay Recordings / Coast to Coast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3051084
Mokum Amsterdam Klezmer Band
4
4

Het vijftienjarig bestaan van de Amsterdam Klezmer Band wordt gevierd met het (eerste) sprankelende live-album Mokum. De vuurdoop van dit album vond op 19 januari plaats in hun thuishaven Paradiso, waar ter vergroting van de feestvreugde bovendien het 1000ste concert van de band beleefd werd. Ik zeg ‘beleefd’ want een optreden van de Amsterdam Klezmer Band is met recht een belevenis. Degenen die dit unieke concert hebben gemist dan wel keer op keer willen herbeleven worden op hun wenken bediend met dit in Studio 150 opgenomen live-album.

Voor Mokum is gekozen voor slechts één nummer van hun debuutalbum The Blasius Recordings uit 1999, Di Zilberne Chassene, toen de door Job Chajes opgerichte band nog een kwartet was.  Daarna groeide de band niet alleen muzikaal maar ook in bezetting, uiteindelijk resulterend in het zevental muzikanten dat nu met de Klezmer-scepter zwaait. Mokum biedt een fraaie dwarsdoorsnede van het opgebouwde repertoire en de nummers monden regelmatig uit in een waar volksfeest. De spelvreugde spat werkelijk van het album af, vooral door de vele uptempo nummers die het album bevat.

Van Mala Loka (2000) treffen we (A) Chassid In Amsterdam, Pluk en Koningsplein aan op Mokum. Laatstgenoemd nummer sluit het album stijlvol af en de aankondiging van Job vat de eerste vijftien jaar de band tekstueel in ieder geval goed samen.  Opener Di Naie Chuppe, Noushka en Limonchiki en (wederom) A Chassid In Amsterdam komen van Limonchiki (2001).  Van Son (2005) is de titelsong present, het goed opgebouwde Der Fryske Bulgar, het rustige Blue Hora. Het album Zaraza (2008) is vertegenwoordigd door Takaj Zhizn, de ultieme, nieuwe Nederklezmer-klassieker Op Een Goppe en 7th Seven. Laatste studioalbum Katla doet een muzikale duit in het zakje met (Di) Naie Kashe en de bruisende composities Oscar’s Cocek en Marusja. Tot slot is er de Magnificent Seven Medley, opgebouwd uit Mala Loka van het gelijknamige album, Chajes van Limonchiki en Slaapgebrek en Magnificent Seven van Son.

Met Mokum geeft de Amsterdam Klezmer Band derhalve een uitstekende muzikale samenvatting van hun oeuvre tot op heden en toont men nogmaals, nu ook live op plaat, aan dat de AKB een unieke band is die de Klezmer-en aanverwante muziekstijlen in Nederland naar een steeds hoger niveau blijft tillen en onder de aandacht blijft brengen. Op naar de komende 15 jaar!!

Tracklisting Mokum:

 1. Ni Naie Chuppe
 2. Takaj Zhizn
 3. Der Fryske Bulgar
 4. Son
 5. Magnificient Seven Medley
 6. Di Zilberne Chassene
 7. Blue Hora
 8. Marusja
 9. Op Een Goppe
 10. Noushka
 11. Naie Kashe
 12. Pluk
 13. Oscar’s Cocek
 14. Chassid In Amsterdam
 15. Limonchiki
 16. Koningsplein