Amsterdam Klezmer Band – Katla
Door op 13 februari 2011

Band: Amsterdam Klezmer Band
Album_title: Katla
Genre: World/Klezmer
Release_date: 01/31/2011
Label: Essay Recordings / Coast to Coast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2898394
Katla Amsterdam Klezmer Band
4
4

Pas op: de klezmerkoorts rukt weer op in Nederland! De enige remedie is meegaan in het nieuwe volksfeest van de Amsterdam Klezmer Band. Met hun nieuwe album Katla, genoemd naar één van de actiefste vulkanen van IJsland, zetten ze een volgende grote stap in hun swingende carrière.

Als lava stromen de veelal pakkende songs uit de speakers. De vrolijke toon wordt meteen gezet met het prima instrumentale Papa Chajes, om vervolgens meteen echt ‘los’ te gaan op de titeltrack Katla, als teken dat het feest meteen kan beginnen. Innig met elkaar dansende blazers maken van dit uptempo nummer een ware Klezmerklassieker, waarbij stilzitten haast onmogelijk is. In Naie Kashe worden (geld)problemen op een spannende wijze tot een song gesmeed. Forget About The Rest, geïnspireerd door Turkse muziek,  kent een prachtige accordeonsolo van Theo van Tol en klinkt even vurig als meeslepend.

Zanger Alec Kopyt mag vervolgens schitteren in Gogol Mogol, een heerlijke meezinger die live ook zeker goed tot zijn recht zal komen. Met Nicolosia keert de rust (even) terug; in deze ode eert Gijs Levelt zijn vorig jaar overleden oom Joost Divendal. Nicolosia was de naam van zijn boek over de muze van de Venetiaanse schilder Bellini, die poseerde voor al zijn Madonna-schilderijen. Oscar’s Cocek is vervolgens weer een echte AKB-knaller, een instrumentaal nummer vol levenslust. Kaas is geïnspireerd door en gebaseerd op het gelijknamige boek van schijver Willem Elsschot. Joop van der Linden heeft er een prachtige compositie van gemaakt.

En dat is ook het mooie van de Amsterdam Klezmer Band: de betrokkenheid en saamhorigheid, iedereen draagt zijn steentje(s) bij en juist dat element zorgt voor de muzikale variatie en een ongekende frisheid van het repertoire.  Geen Sores is een ouderwetse polka, klezmersong, geschreven door Jasper de Beer, waarna Job Chajes de teksten erbij bedacht. Valentina is ook weer een heerlijk nummer voor Alec Kopyt, waarbij ook Gijs Levelt de (lof)trompet krijgt toegezwaaid, om met The New Terk als krachtig slotakkoord Katla te besluiten.

De (feest)vulkaan is nog niet volledig uitgebarst maar de constante dreiging op Katla is voelbaar spannend en intens genietbaar. Amsterdam Klezmer Band is en blijft uniek in zijn soort, waarvoor hulde!

Tracklisting Katla:

 1. Papa Chajes
 2. Katla
 3. Naie Kashe
 4. Forget About The Rest
 5. Gogol Mogol
 6. Nicolosia
 7. Oscar’s Cocek
 8. Kaas
 9. Marusja
 10. Toi
 11. Geen Sores
 12. Desert Banjo
 13. Valentina
 14. The New Terk