Amira Kheir – View From Somewhere
Door op 08 februari 2013

Artiest: Amira Kheir
Album_title: View From Somewhere
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 07/12/2012
Label: Contro
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3014044
View From Somewhere Amira Kheir
3.5
3.5

De Soedanees-Italiaanse Zangeres Amira Kheir weet op haar debuutalbum View From Somewhere traditionele Noord-Soedanese muziek prima te combineren met moderne muzikale invloeden. Vooral jazz speelt een belangrijke rol in de muziek van Amira, die zowel in het Arabisch als in het Engels zingt.

View From Somewhere telt negen nummers, die haar muzikale staalkaart uitstekend weerspiegelen. De openingstrack Ahel Allel maakt meteen veel indruk vanwege de frivole, doch spannende klankkleuren. Met haar krachtige, indrukwekkende vocalen zet zij dit speelse nummer op emotionele wijze naar haar hand. Opvolger Mashena tapt uit een heel ander vaatje, waarbij de nadruk komt te liggen op het vocale bereik van Amira. Hoewel de muzikale omlijsting van het nummer smaakvol wordt ingevuld, zijn de hoge uithalen van Amira mij net iets te prominent aanwezig om echt van het nummer te kunnen genieten. Gelukkig wordt met het sprankelende Alleleya de aandacht weer op een positieve manier opgeëist, waarna de inspirerende titelsong View From Somewhere jazz met country-elementen weet te verweven.

Shoft Alnur kent een prachtig begin, met een hoofdrol voor de subtiele pianoklanken, die Amira’s meeslepende zang fraai aanvullen en aanvoelen. Juist het verstillende karakter en de perfecte opbouw van het nummer maken het één van de hoogtepunten van het album. Ook op de mooie ballad Kallu Wahid kan Amira haar stem optimaal gebruiken, dit keer in combinatie met sfeerverhogende snaarinstrumenten.

Disposable World is een lekker jazzy nummer met een spannend contrabas-begin, dat vervolgens vooral door de (hand)percussie en relaxt saxofoon-spel een extra dimensie krijgt. In het  acht minuten lange Fattish verschuift de aandacht weer naar de oude  Soedanese muziektraditie en krijgt het nummer na een rustig begin een heerlijk flow, weer door uitstekend en spetterend percussiewerk, en kan Amira ook weer vocaal schitteren. Het nummer wordt prachtig instrumentaal afgesloten, met een hoofdrol voor de fluit. Transience sluit het album in stijl af en weet een zomers gevoel op te roepen, door de prima combinatie van percussie, piano en gitaar.

Van 8 t/m 21 februari is ze in Nederland voor optredens in het kader van de World Sessions.

Tracklisting View From Somewhere:

  1. Ahel Allel
  2. Mashena
  3. Alleleya
  4. View From Somewhere
  5. Shoft Alnur
  6. Kullu Wahid
  7. Disposable World
  8. Fattish
  9. Transience