Amadou & Myriam – La Confusion
Door op 21 januari 2018

Band: Amadou & Myriam
Album_title: La Confusion
Genre: World
Release_date: 09/21/2017
Label: Nonesuch Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3717123
La Confusion Amadou & Myriam
3
3

Het Malinese echtpaar Amadou & Myriam brengt voor het eerst in vijf jaar een nieuw album uit ! De groep knoopt aan bij het Folila album, dat grotendeels op samenwerking stoelde, en laat een positief, vibrerend en uptempo geluid horen. Het blinde Afrikaanse powerkoppel dat de grootste muzieksterren als fans telt (Damon Albarn, David Gilmour en TV On The Radio) verhult echter niet dat het moeilijke tijden zijn en dat twijfel vrijwel continu aanwezig is. En dan hebben ze het natuurlijk ook over hun thuisland Mali, toneel van bloedige aanslagen.

In tegenstelling tot Folila doet het duo op La Confusion minimaal beroep op inbreng van gastmuzikanten. Wél aan boord van het project gehesen werden koraspeler Djeli Moussa Diawara en Youssouf Diabaté. Dat maakt ook dat deze keer het gros van de ideëen en sounds uit de koker van het duo Amadou Bagayoko en Mariam Doumbia kwamen. De African vibe is nog steeds aanwezig, maar wordt nu gemengd met hedendaagse instrumenten als keys, synths en drumpads. Dansbaarheid en radiovriendelijkheid zijn belangrijke criteria op dit album en ook de afwezigheid van gitaarwerk valt erg op.

Het negende album La Confusion werd opgenomen door Adrien Durand in Parijs. Die drukt een bepalende stempel op dit erg gevarieerde album vol groovy afropop, funk en dance. Dat zijn alvast de bouwstenen van deze twaalf songs tellende set. Bij aanvang wordt je met Bofou Safou – geheid een hit in de dansclubs – meteen ondergedompeld in een aanstekelijke sfeer en sound. Ook met C’est Chaud zijn het de dansbare grooves die overheersen.

Als contrast zijn er teksten die spreken over allerhande problemen in thuisland Mali, al hebben die ook een globaler en meer universeel karakter. Meest uitgesproken voorbeeld daarvan is wellicht Femmes Du Monde. Met titeltrack La Confusion wijzen ze dan weer op de problemen die met massacommunicatie gepaard gaan. Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel, zoals het meer organisch klinkende Filoau Bessame waarin naast jazz ook wat latinvibes terug te vinden zijn, illustreert.

La Confusion werkt via de teksten een bijzonder verhaal uit, al is het de onderliggende muziek die natuurlijk op de aandacht mag rekenen. De beste passages zijn dan ook die waarin er al eens een streepje jazz weerklinkt (Filaou Bessame) of de bluesy afroroots goed naar voren komen, zoals Mokou Mokou. In zijn geheel kenmerkt La Confusion zich dan ook door wisselvalligheid: van afro, disco en funk (Diarra), statische afropop (Ta Promesse) tot de frissere afroroots en -blues. Dat levert al bij al een behoorlijk album op.

Tracklisting La Confusion:

 1. Bofou Safou
 2. C’est Chaud
 3. Filaou Bessame
 4. Ta Promesse
 5. La Confusion
 6. Femmes Du Monde
 7. Fari Mandila
 8. Diarra
 9. Mokou Mokou
 10. Yiki Yassa
 11. Massah Allah
 12. Mokou Mokou Blues