Ali Farka Touré & Toumani Diabate – Ali & Toumani
Door op 05 maart 2010

Band: Ali Farka Touré & Toumani Diabate
Album_title: Ali & Toumani
Genre: World
Release_date: 02/22/2010
Label: World Circuit
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 2726516
Ali & Toumani Ali Farka Touré & Toumani Diabate
5
5

De twee helden uit Mali maakten samen de allermooiste muziek denkbaar. Van hun net verschenen tweede, en helaas laatste, album Ali & Toumani druipt het plezier en de emotie af.

De fameuze guitarist Ali Farka Touré, de man die vrijwel alle denkbare Malinese muzikale stijlen op een onnavolgbare manier wist te vermengen met Mississippi blues en daarmee zijn eigen idioom formeerde, overleed in 2006 aan botkanker. Hij liet een enorme muzikale erfenis achter.

Hij nam vanaf jonge leeftijd al muziek op die wereldwijde belangstelling kreeg voordat hij in 1994 met het samen met de Amerikaanse gitaarlegende Ry Cooder opgenomen album Talking Timbuktu wereldwijd doorbrak. Zijn eerste samenwerking met koraspeler Toumani Diabate, met de hulp van Ry Cooder, onder de titel In The Heart Of The Moon bleek al net zo’n klassieker te zijn. Beide albums verdienden een Grammy.

In 2005, het jaar van uitbrengen van In The Heart Of The Moon, werd geen mogelijkheid onbenut gelaten opnamen te maken. Touré is dan al ziek en weet dat zijn tijd snel gaat komen. Met Diabate worden zo op drie middagen de opnamen in de Livingstone studio’s in Londen gemaakt. Met Orlando ‘Cachaito’ Lopez op bas en producer Nick Gold en opnameleider Jerry Boys achter de mengtafel. De sfeer die Ali & Toumani ademt is die van plezier en emotie. Het briljante spel van zowel Diabate als Touré is onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. De mannen beheersen hun instrumenten op zo’n sublieme manier dat ze alle emotionele klankkleuren kunnen bedienen. In 11 songs weten ze een geheel eigen muzikale wereld te verpakken tot de allermooiste muziek denkbaar. Traditioneel en tijdloos.

Ali & Toumani zet net als In The Heart Of The Moon de muziek van Mali, in al haar spannende facetten, volbloedig op de muziekkaart. Met twee albums binnen een jaar opgenomen maakten de mannen twee meesterwerken die de term wereldmuziek een geheel andere lading geven.

Tracklisting Ali & Toumani:

 1. Ruby
 2. Sabu Yerkoy
 3. Be Mankan
 4. Doudou
 5. Warbé
 6. Samba Geladio
 7. Sina Mory
 8. 56
 9. Fantasy
 10. Machengoidi
 11. Kala Djula